Трикове за уголемяване на малката кухня

Трикове за уголемяване на малката кухня

Имате нов апартамент, в който, разбира се, трябва да обзаведете и кухня! И се питате как да направите това, тъй като не сте наясно с последните модни интериорни решения. В тази статия ще научите някои тънкости при обзавеждането на кухнята.

Направете списък с уредите, които според вас задължително трябва да присъстват и друг списък с уредите, които е желателно да присъстват във вашата нова кухня. Не се затрупвайте с мебели. Ако пространството ви е ограничено, не се затрупвайте с много мебели, уреди и посуда. Придържайте се към идеята за най-необходимото.

За по-малките помещения изберете уредите с по-малки размери. Например, избирайки съдомиялна с ширина 45 см, вместо стандартна с ширина 60 см.

Проектирайте кухнята си с възможно повече чекмеджета. Те винаги са по-функционални от шкафовете, защото позволяват лесен достъп и до най-вътрешната част. Две дълбоки и широки чекмеджета могат да поберат всичките тигани, тенджери, купи и тави на едно средно голямо домакинство.

Помислете за големината на мивката. Ако предвиждате да ползвате съдомиялна, вероятно няма да имате нужда от голяма кухненска мивка и голям отцедник за чинии.

Помислете върху разположението на хладилника, мивката и печката. Интериорните дизайнери обичат да използват т.нар "златен триъгълник" в кухнята. Неговите три основни точки са хладилникът, мивката и готварската печка. Те трябва да бъдат разположени в близост един до друг, така че сборът от ходовите линии между тях да не надвишава 8 метра.

Цветът е много важен при избора на кухнята. Обикновено кухнята е най-малката по размери стаи в сравнение с останалите в жилището.

Ето защо интериорните дизайнери използват различни трикове, с които изкуствено уголемяват малките кухни.

Цветовете в кухнята не само създават определена атмосфера, но също така подобряват зрителните измерения на пространството.

В този ред на мисли, ако кухнята ви е малка, по-добре не използвайте твърде ярки и богати цветове като червено-оранжево или жълто. Визуално те ще я направят по-тясна.

За малката кухня дизайнерите препоръчват светли и пастелни тонове. Например светлосиньо, светлозелено, сребристосиво, или кремаво. Това са все цветове, които са свързани с природната красота и здравето. Тези цветове ще направят кухнята по-просторна.

Ако тя обаче е достатъчно голяма, вече можете да използвате спокойно жълтия цвят - слънчев, светъл и чист. Той ще ви напомня за лятото, за свежестта.

За кухнята са напълно протипоказни цветове като много тъмно кафяво или черно. Тези цветове намаляват и подтискат апетита. В допълнение тези тъмни цветове визуално ще направят стаята по-тясна и малка.

Кухня в червено, например, изостря апетита и насърчава доброто усвояване на храната. Кухня в такъв цвят обаче не е препоръчителна за хора, които се стремят да преборят излишното тегло.

Когато не можете да си позволите големи мебели в малката кухня, изберете малки мебели с естетични форми. Един от начините да се постигне усещане за простор в едно помещение, е да се заложи на осветлението.

Лампите могат да подчертаят цветовете или материалите, или просто някой детайл от кухнята си. Осветяването може да се постигне и чрез лъскави повърхности, които отразяват светлината.

Виж повече

Рейтинг

5 9
4 13
3 9
2 12
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати