ezine.bg»Статии»За Дома»Източният балкон - оформление с цветя

Източният балкон - оформление с цветя

Източен балкон

Планирането, купуването и оформлението на цветята на балконите започва с въпроса къде ще ги поставим и с какви дадености разполагаме. Идеални за тази цел са светлите места, защитени от изгряващото обедно слънце. Едно от най-защитени за цветята място, е източната тераса.

Изтокът е за нежни растения, които сутрешното слънце свободно да гали. От това огряване росата от листата им бързо се изпаряват, а растенията получават задължителния минимум от слънце, за да цъфтят.

Съдовете не се нагряват прекомерно през лятото и стресът от воден дефицит е минимален. Светлината е достатъчна за активна фотосинтеза и за добър прираст. Липсват условия да прегори, а теченията и по-сухите условия, в сравнение със северната тераса, предпазват от гъбни заболявания.

Друг плюс на източния балкон е, че при нужда са допустими поливки във всяка част на деня, без притеснения от повреди по листата. Ако използвате класическият подход да купувате готови разсади, тук ще намерите няколко аранжировки с популярни и достъпни растения. На източния балкон може да изнесете и най-деликатните растения, защото светлината и въздухът ги закаляват.

От цъфтящите балконски цветя обърнете внимание на Fuchsia или т.нар. обички. Цъфтежът им е обилен от май до края на есента и ако ги съхраните, може да се отглеждат няколко сезона. Още през април или началото на май могат да се засадят в съдове с обогатена почва.

Каскадните форми са подходящи за висящи съдове. Нужно им е редовно подхранване и почистване от старите листа. За стандартно сандъче от 50 см. са нужни 3 растения, като в саксията се засаждат поединично. В началото разсадите ще са дребни, но в последствие ще си пречат и няма да цъфтят добре.

Светя на балкона

Грудковата бегония е друго растение, което с минимални грижи ще ви радва цял сезон. Формите и са изключително разнообразни. Но това разнообразие е не само във формата и баграта на цветовете, но и при листата и в хабитуса (външният вид) на растенията.

Бегонията се засажда на грудки или през април се купуват готови растения. За нея се използва обогатена, отцедлива почва. В съдче се засаждат не повече от три растения, а в по малките - по две, на 25-30 см. едно от друго.

Не трябва да се спестяват подхранване и поливка, но не и да се допуска заблатяване. Превантивно може да се махат подложките на сандъчетата, за да не се задържа вода в тях.

Храненето на грудковата бегония продължава до късна есен, когато грудката нараства най-интензивно. Съхранява се най-безопасно в старата си саксия и почва на сухо и незамръзващо място.

Друг оптимален вариант са хибридите на импатиенса или познатото ни циганче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ивелина
Ивелина
23.08.2013 23:44
Точно на източния ми балкон цветята не виреят добре.От сутрешното слънце направо загиват.
0
0