Продукти, които веганите не бива да използват

Вредни храни

Веганите са пълни вегетарианци, които освен че се хранят единствено с растителна храна, изключват от бита си продукти с животински произход. На пръв поглед това може и да не е чак толкова трудно, но съществуват и такива хранителни продукти и битови стоки, за чиято направа са използвани животински суровини, без това да е известно на повечето хора. Вижте от какво трябва да се откаже истинският веган.

Захар

Едва ли са много хората, които знаят, че в рафинирането на бялата захар, а дори и на кафявата, нерядко участва овъглена кост. Тя представлява гранулиран продукт, получен от животинска пепел и прави захарта бяла.

Портокалов сок

Често срещана практика от много фирми е да подобряват портокаловите сокове с Омега-3 мастни киселини, които се получават от рибите. Те се определят като важна хранителна добавка и се счита, че подпомагат общото здравословно състояние на човешкия организъм.

Омекотител

Презервативи

Обикновено в направата на презервативи е включен и казеин – протеин, който се съдържа в животинското мляко и се използва като смазка.

Пастели за рисуване

Известно ли ви е, че в производството на пастели участват и животински мазнини? Парафинът е традиционната съставка на почти всички пастели, но сякаш много хора забравят, че животински продукти намират приложение в точно тези материали за рисуване.

Лакове и червила

Някои козметични продукти или по-специално лаковете за нокти и червилата имат в състава си гуанин, който пък е една от четирите основни бази на РНК и ДНК. Той се получава от рибата и най-вече херинга.

Парфюми

Гримове

В производството на някои гримове се употребява говежда мас, която представлява мазнина, получена от вътрешните органи на животните. Тази съставка се използва и при направата на кремове и сапуни.

Парфюми

Можете ли да си представите, че в състава на определени аромати и най-вече тези, напомнящи ванилия, участва специфичен секрет, наречен боброва мас? Бобрите разполагат със специални жлези в основата на опашката си, с които маркират територията си с натрапчива миризма. Секретът се отделя от тялото на животното през клоаката.

Омекотител за дрехи

За нещастие на веганите в голяма част от тези перилни препарати може да се открие дихидрогениран лоев диметил амониев хлорид или произведената стопена мас от животни като овце и коне, комбинирана с амоняк. Това именно е причината дрехите да са по-меки и приятни на допир.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати