Как да си направим сами нощно шкафче за спалнята

Спалня

Един от основните мебели при обзавеждането на спалнята е нощното шкафче. В магазините то се предлага както в комплект със спалнята, така и самостоятелно.

Едно от важните неща за нощното шкафче е да се вписва в интериора, като се съчетае с останалите мебели. Освен това трябва да е практично. Обикновено върху него човек държи предмети, важни за нощния комфорт.

Основните характеристики на нощното шкафче са модел, цвят, материал, дизайн и цена. Още по лесно ще е, ако си го направите сами. Така всеки един от тези фактори ще е ваше решение.

Шкафчетата могат да бъдат три основни типа. Традиционният модел е свободностоящо нощно шкафче. То стои свободно до леглото на 4 крачета или върху платформа. В зависимост от разположението на спалнята подобни шкафчета могат да се поставят от двете страни на леглото.

Друг тип е вграденото шкафче. То обикновено е вградено в таблата. Подобно шкафче обаче няма как да изработите ръчно. Третият тип са стенните нощни шкафчета, монтирани на стената зад леглото, леко повдигнати, така че не стигат до пода.

Нощно шкафче

Нощно Шкафче

Необходими материали: Предпазни очила и ръкавици, трион за рязане под ъгъл, плоскости от желания материал (ПДЧ или дървени) летви, рулетка, дюбели, чук, панти, бормашина, спиртен нивелир, винтове, отвертка, боя и четка.

Как да го направим: Начертайте схема на шкафа, имайки предвид модела на шкафа, който сте избрали. Измерете пространството, което имате. Определете височината, дълбочината на шкафа и броя рафтове, които искате да сложите.

Най-добре работете навън. Сложете си ръкавиците и очилата. Отрежете четирите летви, като се съобразите с размерите и дълбочината на шкафа. С триона за рязане отрежете под ъгъл 45 градуса краищата, за да получите ъгли.

На плоскостите, които ще служат за страните на шкафа, през 15 см отбележете местата, където ще сложите дюбели. Пробийте дупки с бормашината и залепете дюбелите на съответните места.

Направете рамката за шкафа, като съедините 45-градусовите краища в ъглите. Заковете в 4-те ъгъла и с помощта на спиртен нивелир проверете дали рамката е равна. Ако е нужно, доуплътнете с дървени летви.

Направете дупки в страните на рамката и стената. Рамката се закрепя, като се завият винтовете.

Разстоянието между рафтовете, които ще се правят, се измерва. Отбелязва се от двете страни на шкафа. Летвите се закрепват на означените места и се заковават с гвоздеи. Върху готовата рамка се поставят рафтовете. Мажат се с лепило, за да се закрепят по-добре и се оставят да изсъхнат.

Нощното шкафче се боядисва с два слоя боя, като се изчаква да изсъхнат напълно един след друг. Когато това стане, се закрепват вратите на шкафа.

На всяка страна на рамката се слагат панти. С помощта на бормашината се пробиват дупки във вратата и в рамката. Винтовете се завиват в пантите. Боядисайте вратите отново с два слоя боя и готово.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати