ezine.bg»Статии»За Дома»Почистване»Чист матрак с бърза и ефективна процедура

Чист матрак с бърза и ефективна процедура

Матрак

Матракът трябва да се чисти редовно, за да се премахват от него вредните микроорганизми, известни като акари, които предизвикват белодробни проблеми и множество алергии.

Акариите проникват в спалното бельо, завесите, килима, диваните и фотьойлите, като средно един матрак съдържа между 10 000 и 10 милиона акарии, хранещите с влагата, отделяна от човешкото тяло.

Тези микроорганизми причиняват астма и други заболявания на дихателната система. Освен тях матракът се замърсява и от бактерии, вируси, гъбични спори, влага, прах и алергени.

Напълно е погрешно да се мисли, че само с редовното пране на завивките поддържаме чистотата на леглото си. Да се чисти само с прахосмукачка също не е достатъчно, за да се отстранят вредните микроорганизми.

Първото правило, когато почистваме леглото си е редовно да перем спалното бельо. То се сменя в зависимост от сезона – когато стане по-топло завивките се перат на всеки 3 дни, а през останалото време поне веднъж седмично.

Лавандула

Чаршафите и постелките се перат на по-висока температура.

След това започнете с чистенето на матрака, като приготвите смес от сода за хляб и няколко капки етерично масло от лавандула. Лавандулата е за предпочитате, защото освен че почиства, отблъсква комарите и молците.

Трябват ви една чаена чаша сода за хляб, към която прибавяте лавандуловото масло, разбърквайки добре двете съставки. След това изсипете сместа в голяма и ситна цедка и започнете да я поръсвате върху матрака.

Оставете да престои 1 час, след което почистете с прахосмукачка.

Содата ще абсорбира влагата и мръсотията и ще остави вашия матрак свеж и чист.

Лавандулата мирише прекрасно и ще внесе приятен и успокояващ аромат в спалнята ви, който подобрява съня. Освен това има допълнително антисептично действие.

За да спите на равномерно износен матрак, е добре да го обръщате най-малко 4 пъти годишно. Обърнете зоната на главата, така че да се превърне в зона за краката, а ако матракът ви е двулицев, възползвайте се от тази негова функция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати