Плътните найлонови торбички стават по 55 стотинки

Пазарски торбички

Пазарските торбички, които са над 25 микротона, ще поскъпнат заради такса на облагане до 55 стотинки за брой. Промяната в цените засяга единствено по-плътните торбички с лого на супермаркетите, от които пазарувате.

По-високото облагане е част от програмата на екоминистерството за промяна в Закона за управлението на отпадъците. Към момента ценовата разлика между тънките и дебелите торбички с дръжка не е голяма, въпреки че торбите над 25 микротона се разлагат по-трудно и са по-вредни за околната среда.

Торбичките ще се таксуват не само в супермаркетите, а в магазините за дрехи и обувки, където сега ги раздават безплатно с всяка покупка.

Производителите казват, че изработката на една от плътните найлонови торбички струва между 10 и 50 стотинки за брой. От бранша добавят и че пликовете с дебелина от 25 микротона често са обявявани като 26 микротона, за да се избегне допълнително плащане от страна на клиентите.

Екоминистерството казва, че без такса ще останат найлоновите торбички без дръжки, както и опаковките за насипно продавани продукти, защото те се използват от хигиенни съображения.

Полиетиленови торбички

Във Великобритания данните показват, че след въведените такси потреблението на найлонови торбички е паднало със 78%.

Британското правителство въведе такса за найлоновите торбички за Англия през октомври с цел да намали употребата им и да допринесе за защитата на околната среда.

Освен потреблението на торбички в магазините е паднал и броят на полиетиленови торбички с поръчки от интернет, като все повече клиенти избират опцията без торбичка от платформите за поръчки.

Преди да бъдат въведени таксите във Великобритания бе организирана кампания, която даваше съвети на клиентите за намаляване на използването на торбички.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати