Азбестът е най-опасен, ако е на покрива

Азбест

Редица изследвания доказаха изключително вредното въздействие на азбеста върху човешкия организъм. Сега експерти информират, че най-много причини да се боим от опасния строителен материал има, когато той е вложен в покривните конструкции. Причина за това е, че те често са изложени на ерозия, а това значително увеличава възможността причиняващите редица заболявания микрочастици на азбеста да бъдат вдишани.

Родни експерти успокояват, че до голяма степен българите са защитени от излагане на азбестови частици. Това е така, защото в масовото жилищно строителство в България стените на сградите, в които е вложен минералът, не са изложени на ерозия. Има опасност, когато при ремонт стените биват пробити, а прахът при процедурата бива вдишан.

Успокояващо звучи и уверението, че в почти 100% от жилищните кооперации, независимо дали са тухлени или панелни, няма вътрешни стени с азбест.

Въпреки всички уверения, поводи за притеснения има. Знае се, че през 1989 година минералът се е използвал масово в строителството.

Следи от него могат да бъдат намерени дори и днес в преградни стени на кметства, административни постройки, училища и дори детски градини. Опасните влакна на азбеста са се влагали в цимента, като целта е да добавят допълнителна здравина.

В България има законови изисквания след ремонт в сгради с азбест те да не се използват за даден период заради особения прах. Правят се изследвания и се доказва канцерогенността и на други материали, например в изолациите - като стъклената и минералната вата.

ремонт

В проучване, което е направено през 2014-та година, се установи, че в 18 детски градини в София има вграден азбест в стените. Още тогава бе разпореден незабавен ремонт на сградите. Същото изследване обаче доказа, че в софийските училища няма вложен азбест.

Азбестовите изделия като панели за покриви и стени, топлоизолационни, звуко- и хидроизолационни покрития за стени или за тръби, водопроводни тръби се разпространяват широко през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век. В началото на 90-те години азбестът е забранен в почти цяла Европа. Изключение правят само няколко страни, между които е и България.

Множество проучвания категорично доказаха, че азбестът е основен причинител на рака на белия дроб. Вдишването на микроскопичните частици, отделени от него, води и до заболяване, което е известно като азбестоза. То води до намаляване еластичността на белия дроб и усещане за недостиг на въздух, а в по-тежки случаи е с фатален край.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати