Ако искаш да спиш спокойно, този цвят трябва да е в спалнята ти

Спокоен сън

За спокойният и качествен сън има няколко основни фактора, а един от най-важните се оказва цветът, който доминира във вашата спалня. За да се наспите добре според учените, е нужно да обзаведете спалнята си правилно.

Учени от Университета на Манчестър са категорични, че цветът циан в най-голяма степен успокоява съзнанието и ни предразполага към сън.

Циан е смес между синьо и зелено, като в по-голяма степен преобладава синьото. Експериментите показват, че именно този тон създава най-голямо спокойствие.

Цвят Циан

До момента бе спорно до колко цветове могат да влияят на съня. Науката смяташе, че от значение е само светлината и свежият въздух в стаята, но се оказва, че и цветовете са от значение.

Червеното например стимулира към активност и енергичност, заради което е препоръчително да не присъства в спалнята ви. Но ако заложите на мекия син цвят в боя по стените, спално бельо или дори крушка, която свети в синьо, ще имате по-спокоен сън.

Цвят Циан
Снимка: designmeetstyle.com

Според изследванията на Университета в Манчестър цветът циан оказва влияние върху производството на мелатонин – хормона на съня. Само с промяна на цвета на спалнята се забелязало отшумяване на проблемите със съня.

От друга страна, ако искате да подобрите работоспособността си, ограничете присъствието на този цвят в помещенията, в които работите. Вместо това заложете на червено, жълто или оранжево.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати