Е131 - боята в храните

E131

Съвременната хранителна индустрия използва много добавки при производството на храни. Вече сме свикнали за проверяваме какви Е-та съдържа продуктът, който сме избрали да закупим. Ще Ви представим една от тези добавки : Е131 - боята в храната ни.

Е131 - боята хамелеон

Наричат Е131 хамелеон и това не е случайно, тъй като тя има свойството да сменя цвета си от синьо в жълто - оранжево.

Зад кодът Е131 се крие вещество, което наричат сулфоново синьо или още патентовано синьо V(пет). Няма единно мнение дали е безопасна тази добавка, и това е в пълен синхрон със самата противоречива същност на веществото.

Оцветители в храните

Както при всички добавки, означавани с Е и първо число 1, патентованото синьо пет се използва за оцветител. Хамелеонската му същност се дължи на това, че в пряка зависимост от ph на средата, където се ползва. В алкална среда веществото оцветява храните в наситено синьо, а в киселинна среда го откриваме в жълто - оранжево.

Разпространение на Е131

В Европа Е131 се използва свободно. В САЩ и Австралия е забранено приложението му в хранителните стоки. Смята се, че е силен алерген, ако е в по-високи дози. Смята се, че носи риск от алергични реакции при децата. По-високите дози от патентованото синьо пет могат да предизвикат рязък скок в кръвното налягане надолу.

Къде можем да открием Е131?

Обикновено ще видите изписано Е131 върху етикетите на напитките, колбасите, желетата, бонбоните и други изделия на сладкарството, оцветени в ярък син или жълт цвят. Е131 се отличава от другите оцветители с това, че придава силни, наситени тонове на храните, които са оцветени с него. Но пък цветовете бързо избледняват, когато продуктите са изложени на пряка слънчева светлина.

E131 се използва и в медицината

Този оцветител се използва и в медицината и стоматологията. В медицината той служи като оцветител при визуализиране на кръвоносните съдове при някои видове образни изследвания, а също и при биопсия. В стоматологията го прилагат, за да оцветят зъбната плака, за да се почистят по-лесно наслагванията.

Използване на Е131 в хранителната индустрия

Въпреки че Е131 е разрешен оцветител в Европа, съветът на специалистите е да се избягват тези храни, които го съдържат. Това важи най-вече за децата заради не добре изясненото въздействие на Е131 върху здравето в дългосрочен план. Трябва да се избягва и от всички хора с хронични заболявания.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати