Бабите и дядовците, които се грижат за внуци, живеят по-дълго

Грижата за внуците прави животът по-дълъг

Бабите и дядовците, които се грижат за внуци, живеят по-дълго от възрастните, които не се грижат за други хора. Това сочат данните от проучване в Берлин, в което са участвали над 500 човека на възраст над 70 години.

Постоянната грижа за внуците може да има негативно въздействие върху здравето на възрастните хора, но помощта от време на време е от полза за тях, пишат изследователите в списание Evolution and Human Behavior. Те са категорични, че негативно на възрастните хора би се отразила липсата на какъвто и да е контакт с малките наследници.

Връзката баба, дядо и внуци е механизъм, дълбоко вкоренен в нашето еволюционно минало, когато помощта в грижата за децата е от решаващо значение за оцеляването на човешкия вид, смятат още експертите.

Като цяло, след отчитане на възрастта на бабите и дядовците и общото им здравословно състояние, рискът от смърт за 20-годишен период е с една трета по-нисък за възрастните хора, които се грижат за внуците си, в сравнение с тези, които не са предоставяли грижи за деца, сочат резултатите от изследването.

Половината от бабите и дядовците, които общували с внуците си, били все още живи десет години след първоначалното интервю. Същото се отнасяло и за участниците, които не са имали внуци, но по някакъв начин са подкрепили своите възрастни деца, като например са им помагали в домакинската работа.

За разлика от това, около половината от участниците, които не са помагали на деца или внуци, са починали в рамките на пет години от началото на проучването.

Хората, които не се грижат за никого, живеят по-кратко

Грижите за някой са свързани с по-дълъг живот, дори когато получателят на грижа не е роднина, твърдят учените. Половината от възрастните, които са оказвали подкрепа на приятели или съседи, са живели седем години след началото на проучването, докато тези, които не са помагали на никого - средно четири години.

Според учените, грижaтa за внуците поддържа възрастните хора в добро психическо и физическо здраве. Като настойници и възпитатели, те се чувстват социално ангажирани и полезни, а и контакта им с младите си има своята забавна страна, която премахва стреса, категорични са експертите. Обратната връзка също е налице - общуването с възрастните несъмнено има положително влияние и върху децата.

Това обяснява защо внуците толкова много обичат да ходят на гости при баба и дядо, а възрастните хора с търпение чакат мига да им се порадват и поглезят!

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати