5 причини, поради които сънят е важен за връзката ви

спяща двойка

Както знаете, сънят е важен за нашето здраве, защото помага да организма да функционира правилно. Освен това, той отговаря за производителността ни и за това да бъдем концентрирани и да вършим ежедневните си задачи качествено. Каква, обаче, е връзката на съня с връзките? Ето какво установиха проучванията:

1. Сънят помага на хората да се сближат и да не бъдат самотни

Интересно проучване с хора, разделени на такива, които спят достатъчно и такива, които не получават качествен сън, показва, че първата група е по-склонна да допусне непознат до себе си от втората. Липсата на сън пречи на социализирането на хората и ги кара да странят от другите. Освен това, онези, които спят по-малко споделят, че се чувства по-самотни.

2. Сънят ни помага да бъдем по-съпричастни с другите

Емоционалната емпатия означава да сме способни да усещаме чуждите емоции и да се поставяме на мястото на хора. Ако ваш близък изпитва тъга, тя би се отразила и на вас, събуждайки желание за помощ и подкрепа. Изследване, свързано с хора, които виждат снимки на други, които изразяват различни емоции, показва, че тези, които спят повече са по-склонни да покажат съпричастност.

качествен сън

3. Сънят намалява раздразнението

Липсата на сън ни прави по-раздразнителни и агресивни. Резултатите от проучвания сочат, че хората, които спят по-малко проявяват агресия, когато трябва да се справят с нещо, докато онези, които си набавят достатъчно количество сън, са по-склонни на търпение. Всъщност, агресивността, получена от липсата на сън може да бъде насочена и към близките ни. Не са малко случаите, в които споровете между двойки са напълно безсмислени, но са факт и причината за тях често бива нещо съвсем дребно, което друг път не би им направило впечатление.

Неспособността да контролираме агресията би се отразила пагубно на отношенията ни с партньора.

4. Сънят може да ни помогне да не сме толкова предубедени към другите

Логиката се обяснява с връзката на съня, психиката и съзнанието ни. Несъмнено, емпатията, желанието да се сближим с другите и спокойствието биха се отразили благоприятно в отношенията ни с тях. Едва ли ще избързваме с предразсъдъците в този случай.

Освен това, изследванията сочат, че е по-малко вероятно да се почувствате отхвърлени, когато спим по-добре. Сънят ни прави по-малко склонни към стереотипизиране на другите.

5. Взаимодействие между съня и социалните отношения

Тези два фактора си взаимодействат помежду си. Както сънят може да повлияе на отношенията, така би могло да стане и обратното. Често не можем да заспим, защото сме се скарали с партньора, например. Това е кръговрат. И все пак, по-сигурно тук е, че при липса на сън със сигурно ще се намери нещо да ни ядоса, а гневът ни вероятно ще се изсипе върху половинката. Ето защо, за да се справим с този проблем, трябва да спим повече.

Качественият и пълноценен сън е щастие – както за нас, така и за всички наоколо.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати