Връщане на работа след майчинство

Връщане на работа след майчинство

Раждането на детето е голяма радост за всяка жена. Следват много грижи и трепети, а в един момент се оказва, че отпуската по майчинство е свършила. Предстои връщането на работа. Това е още една важна и притеснителна стъпка в живота на младата майка.

Вижте как можете да направите периодът на завръщането към работа по-лесен и по-малко обезпокоителен.

Животът на майка с малко дете си е чист хаос – понякога не е ясно кога е нощ и кога е ден. При завръщането на работа обаче трябва да преминете към определен график.

Планирайте задачите си за предстоящата седмица така, че да успеете да възстановите понятията ден и нощ. Ако сте свикнали да поспивате през деня ще се наложи да се откажете от този навик.

Решете кой ще се грижи за бебето. Направете тренировка с бабата на детето или детегледачката преди да се завърнете на работа. Оставяйте ги за няколко часа на ден и вижте дали ще възникнат някакви проблеми.

Бъдете реалистка – все пак в началото недоспиването, притесненията около бебето и напрежението на работното място ще ви връхлетят през първата работна седмица. Възможно е да откриете промени на работните условия – все пак сте отсъствали доста дълго време.

Тези неща не бива да ви притесняват, защото така или иначе ще се нагодите към режима работа и бебе. В началото може и да е трудно, но с времето всичко ще се успокои и ще си дойде на мястото.

Навлезте в работата като истински професионалист – срещнете се с шефа и уточнете възникналите промени. Вижте дали няма някои нови изисквания към вас, работния график, който трябва да спазвате и всички онези характерни подробности.

Не се увличайте в разговорите за вашето бебе. Всички колеги ще искат да чуят нещо за него и ще ви разпитват, но вие не бива да превръщате детето в единствена тема на разговор. Не всеки ще иска да чуе и най-малките подробности, затова ги обсъждайте само със своето семейство.

Вече сте майка и винаги има възможност да ви извикат по спешност от вкъщи. Не прекалявайте с ползването на това си право и не се отбивайте при бебето без някоя важна причина. Когато сте на работа се отдайте изцяло на работните си задължения.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати