ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Днес е световният ден на анимацията

Днес е световният ден на анимацията

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190296
ден на анимацията

На 28-ми октомври отбелязваме Световния ден на анимацията. Празникът се чества от 2002 година по идея на Международната асоциация на анимационното кино.

Анимацията представлява скоростно последователно показване на образи на статични елементи, като идеята е този процес да поражда илюзия за движение. Оптичната илюзия е в следствие на забавяне в обработката на образа (получен от зрителния апарат) от мозъка на човек. Обикновено специалистите използват техники за заснемане на видео и филми, когато се опитват да направят анимация.

За баща на рисуваните филмчета е обявен френският художник и фотограф Емил Рейно. През 1876 година Рейно изненадал кръг от хора с движещи се картинки. Малко по-късно той патентовал апарат за разглеждане на рисунки, закрепени за хартиена лента. Въпросната машинария е наречена праксиноскоп и се смята за праобраз на кинопрожекционния апарат.

През 1888 година французинът открива своя Оптичен театър. Първата прожекция на светлинни пантомими на Рейно пък се състои на 28-ми октомври 1892 година. В чест на това събитие се появява Световният ден на анимацията. Прожекцията на Емил Рейно обаче била некинематографична анимация, предлагана на публиката само като атракция.

Кино

На друг сънародник на Рейно-Емил Кол се дължи прохождането на анимационните филми във Франция. През 1908 година той прави филма Fantasmagorie. Главното действащо лице в продукцията всъщност е човече от пръчици, което контактува с различни предмети, превръщащи се от един в друг.

На две места на сцената се появяват и ръцете на Кол. Филмчето е разработено чрез рисуване на всеки кадър върху хартия и след това фотографиране на кадъра на негативен филм. По този начин изгледът става тъмен. Fantasmagorie е възприет за първия филм, създаден с техниката на традиционната анимация.

Първият американски анимационен филм е дело на Джеймс Стюарт Блактън. Европейската анимация на XX век пък се появява благодарение на Ханс Рихтер, Валтер Рутман, Викинг Егелинг и др. По същото време създаването на късометражни анимационни филмчета вече се възприема за отделна индустрия и те започват да се представят пред широка публика в киносалоните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати