Пет неща, които да не публикуваме в социалната мрежа

Социални мрежи

Ежедневно публикуваме във Фейсбук тонове интимни подробности за живота си, включително и информация, която обикновено не споделяме с никого. До голяма степен това се дължи на факта, че смятаме нашите настройки за поверителност за определени правилно и гарантиращи ни безопасност.

За съжаление има хиляди начини един профил в социалната мрежа да бъде хакнат. Така погледнато, ние никога не знаем кой наистина ще види публикуваната от нас информация.

За по-голяма безопасност на вас и вашето семейство има няколко неща, които никога не трябва да публикувате във Фейсбук.

Информация за семейството ви и точната дата на рождените дни

Ние всички обичаме да получаваме съобщението Честит рожден ден от нашите приятели на стената си. Това ни кара да се чувстваме добре, знаейки, че хората помнят и са положили достатъчно грижи, за да ни напишат кратка бележка на нашия специален ден.

Проблемът е, че когато пресметнат вашия рожден ден, който съвсем спокойно предоставяте, крадците на данни с още едно-две парчета лична информация могат да ви откраднат самоличността във виртуалното пространство. Най-добре е да не казвате точната дата. В крайна сметка истинските ви приятели трябва да знаят тази информация.

Колеги

Информация за семейния ви статус

Независимо дали имате връзка или не, най-добре не правете тази информация публично достояние. Дори и крадците живеят в 21 век. Така че информацията, че сте сама в къщи, е добре дошла за всеки един от тях. Най-добре е просто да оставите полето празно във вашия профил.

Информация за местоположението ви

Много хора обичат функцията за маркиране на местоположение във Фейсбук. Тя позволява на всеки да разбере къде сте 24 часа в денонощието. Проблемът е, че предоставяйки тази информация, току-що сте казали на всички, че сте на почивка (а не в дома си). Ако добавите колко дълго ще отсъствате, тогава крадците ще знаят точно колко време имат на разположение да ви лишат от имуществото ви. Не публикувайте местоположението си. Винаги можете да качите вашите ваканционни снимки, когато се приберете у дома.

Снимки на децата ви, маркирани с имената им

Ние обичаме децата си. Казваме си, че ще направим всичко, за да ги пазим, но повечето хора публикуват стотици техни снимки в социалната мрежа, без дори да се поколебаят. Някои отиват толкова далеч, че заменят своите снимки с такива на децата си като основно изображение на профила си.

Вероятно 9 от 10 родители публикуват трите имена на детето си, както и точната дата и час на раждане, докато те все още са в болницата след раждането. Този вид информация може да бъде използвана от дебнещите из Мрежата педофили, за да привлече вашето дете. Те биха могли да използват името на тяхното отроче и имената на своите роднини и приятели, за да изградят доверие и да убедят детето ви, че не са наистина непознати.

Ако искате да публикувате снимки на децата си, тогава най-малко трябва да се премахне лично идентифицираща информация като пълните им имена и рождени дати.

Жалби срещу шефа си

Докато горните съвети бяха свързани по-скоро с личната ви неприкосновеност и тази на вашите деца, то този е свързан по-скоро с вашата финансова стабилност. Фейсбук се превърна в такава огромна част от живота ни, че всеки се е изкушавал да напише нещо против шефа си след края на работния ден. Не забравяйте, че вашият шеф и вашите колеги също имат профили в социалната мрежа. Те могат да видят, когато сте се оплаквали от службата. Това може и да не ви се отрази добре.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ива
Ива
30.01.2015 14:37
аз вече съм правила от тези неща ббббф.Въпреки че съм дете и съм на 7 години и качих като снимка на профил себе си! ффффффффффффффффу добре че нищо не е станало.
0
0