Ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Психология на старата любов – защо бившият още ни привлича

Психология на старата любов – защо бившият още ни привлича

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k78
Бивши

Старата любов ръжда не хваща, казва поговорката, но психолозите от друга страна предупреждават, че поставянето на отминалите връзки на въображаем пиедестал е нездравословно и може да ви нанесе емоционални щети.

За някои това е химия, за други неконтролируем първичен инстинкт, а проучванията показват, че повече от 80% от хората издирват бившите си партньори чрез социални мрежи или други средства за комуникация.

Защо обаче при приключването на една връзка бившият партньор продължава да ни привлича като магнит? Според изследванията на експертите виновен за това е мозъкът ни, които има склонността да запаметява онези събития от живота ни, които са разтърсили най-силно емоционалния ни свят.

Така че без значение дали една връзка е продължила 1-2 години или 1-2 месеца, ако е била пълна с емоционални моменти, те няма да се забравят.

Според психолозите човек е готов да търси старата си любов заради 3 основни причини:

Жена

1. Идеализирате го след раздялата – самотата кара много голяма част от хората да идеализират старата си връзка, виждайки я от една перфектна страна, която реално не е съществувала.

При романтично настроените хора, които искат да бъдат щастливи в любовта, самотата поражда тревога и като психологическа защита те потъват в мечти и идеали по бившата си половинка.

Този защитен механизъм е нормален, стига да не се стига до мания по съответния човек. Идеализацията на бившия няма нищо общо с него, а е опит на вашето его да се защити от обидата, болката и разочарованието.

Съветът на специалистите тук е да не отвличате вниманието си с фантазии, а да признаете реалността. Трябва да позволите на чувствата си да се излеят, а не да ги прикривате зад илюзии. Само така ще успеете да извадите уроците си от тази връзка.

2. Упреквате се за раздялата - чувството, че само вие сте виновни за края на една връзка също кара много хора да се обсебват от бившия приятел. Ако вярвате, че сте сгрешили някъде и това е накарало мъжът до вас да си тръгне, това ще нанесете големи щети на самочувствието си.

Тази емоционална травма може да ви накара отново да подновите старата си връзка, за да изкупите вината си, но така само ще се завъртите в кръг без да се случи нищо ново.

След една раздяла човек трябва да е наясно, че отговорността на провала е и на двамата.

3. Не сте изстрадали раздялата – друг вид защитен механизъм, който човешката психика използва, за да избегне болката, е като подновявате контактите с бившия си, за да изглежда така все едно връзката не е приключила.

Такива хора се страхуват от страданието, но то трябва да бъде прието, тъй като е част от неуспехите, с които се сблъскваме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest