Жената, която пребори рака 9 пъти

Ема Ханиган

Ема Ханиган, на 47 години, е жената, успяла да пребори рака девет пъти за последните седем години.

Ема Ханиган, която живее в близост до Дъблин, на пръв поглед през повечето време от живота си е с напълно нормално здраве. През 2005 година обаче бива диагностицирана с дефектен ген, наречен BRCA1. Той предразполага с 87 % риск от развие на рак на гърдата и 50 % - рак на яйчниците.

За да се спаси от коварното заболяване, майката решава да се подложи на двойна мастектомия. Това представлява хирургична процедура за отстраняване на гърдите. Процедурата доказано намалява риска от рак на гърдата с 90 %. Освен това тя прибегнала и до цялостно премахване на матката.

Въпреки успешното провеждане на тежките операции няколко години по-късно лекарите откриват ракови образувания. Оттогава Ема се бори с несломимата болест цели девет пъти.

Всеки път тя се подлага на серия от химиотерапии, след които влизала в ремисия. Всеки път обаче болестта се появява отново и отново. Имало дори моменти, в които жената не е можела да се движи поради слабост и безсилие от случващото се. Но никога не се предала.

Рак на гърдата

Въпреки всичко Ема е несломима и е решена да пребори болестта. Казва, че прави това най-вече за децата си. Тя разкрива, че само като погледне малките им личица, е готова на всичко, за да остане до тях.

Случаят с Ема е прецедент. В повечето случаи след превантивна мастектомия повечето жени живеят спокойно и без страх, че ще ги застигне коварното заболяване. Сред най-популярните личности, които прибегнаха до подобно здравно решение, е Анджелина Джоли. Тя също е диагностицирана с дефектният ген BRCA1.

Периодът на провеждане на операцията по отстраняване на гърдите е от голямо значение, твърдят специалисти, особено ако изследването покаже генетична обремененост.

В най-добрия случай трябва да се извърши до 35-годишна възраст особено при пациентки с няколко случая на рак в семейната история. С подобна оперативна намеса рискът от развитие на раково заболяване се намалява значително

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Желев
Желев
23.06.2015 12:43
За мен обективно казано най-доброто средство срещу всеки вид рак е ламинин:
0
0
Гриша
Гриша
23.06.2015 12:45
Този ли? superhrani1.com
0
0