Жените шефове стресират повече служителите си мъже

Жена шеф

Началниците от женски пол стресират повече мъжете, посочва се в ново проучване. Господата се чувствали в по-голяма опасност, когато общуват с шефките си, отколкото ако са под ръководството на мъж. Мъжете компенсирали това усещане най-често с грубост и понякога агресия.

Изследването е на социолози от Италия и е публикувано в списание Personality and Social Psychology Bulletin. Специалистите от университета Бокони в Милано са наблюдавали взаимоотношенията сред няколко групи студенти от двата пола в един американски университет. Всички участници са били предварително информирани, че ще участват в проучването и са дали своето съгласие.

В рамките на проучването специалистите от Италия предложили на студентите да играят на игра, в която са имали за задача да си намерят работа. След това от доброволците се е изисквало да преминат компютърен тест и да си издействат максимално високо заплащане от мениджъра на отдел кадри в конкретната фирма.

Ролята на мениджъра се е играела от мъже или жени. Един от учените – Екатерина Нечаева, споделя, че след всяка сесия от преговори, тя и нейните колеги са давали оценки до каква степен се е чувствал уязвим всеки от участниците.

Това оценяване се е случвало с помощта на компютър – учените извеждали на екрана думи и са изисквали от участниците в проучването да запомнят колкото е възможно повече от тях. Колкото по-неспокоен или уязвим се чувства човек, толкова по-лесно запомня думи, които имат негативна емоционална окраска, обясняват специалистите.

Резултатите ясно показват, че когато мъжете искали повече пари от мениджър жена, са се чувствали по-уязвими. Освен това господата проявявали агресивност при опитите си да си завишат евентуалната заплата.

Ако шефът е мъж, изискванията на господата се занижавали с почти 5000 долара за година. В този случай при последващия тест на италианските учени мъжете почти не проявявали признаци на дискомфорт или страх.

Работна среща

При студентките, които са взели участие в проучването, не се е забелязала подобна промяна. Дамите изисквали еднаква заплата, независимо дали шефовете им били мъже или жени. Учените обаче отбелязват, че при жените заплатата винаги е била по-малка, отколкото заплащането на мъжете, които били част от проучването.

Предполага се, че причината е, че дамите не прилагат толкова агресия по време на преговорите за определяне на заплатата.

Подобна ситуация възникнала и в друг експеримент – участници в изследване имали за задача да разделят бонусите си към заплатите с колеги и шефове.

Господата били готови да делят поравно парите си с жени, но само ако те са им колеги, а не началници. На амбициозните и активни шефове участниците в проучването давали най-малко пари от бонусите си.

Италианските специалисти са убедени, че дамите могат да се преборят с тази особеност на психиката на мъжете. Учените го наричат асиметричен път – тоест чрез приспиване на егото на мъжа, жената може да се прави на по-малко активна и амбициозна, отколкото е всъщност.

Това ще снижи степента на напрежение в работния колектив и така дамите ще успеят да изгладят отношенията си с колегите си от мъжки пол.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати