Болката предизвиква щастливи емоции

Тренировка

Усещането на болка може да предизвика щастливи емоции, посочва се в скорошно проучване, което е цитирано в блога на Международния икономически форум. Когато усещаме болка, увеличаваме щастието и удоволствието, които извличаме от живота, твърдят експертите.

Специалистите дават за пример еуфорията, която всеки човек изпитва след интензивно физическо натоварване. Доброто настроение, в което се намира всеки човек след някаква тренировка, се дължи на химикалите, които телата освобождават не само след физическото напрежение, но и в отговор на болката.

Усещането за болка ни свързва със света, тъй като повишава вниманието, което човек отделя на обстановката около себе си, пише още в резултатите от изследването. По този начин болката успява да отвлича ума от каквито и да било затормозяващи мисли за минало, бъдеще и дава възможност на човек да се концентрира единствено в сегашния момент.

Не на последно място – след като тялото е усетило болка, то ще реагира много по-интензивно на всякакъв вид приятни стимули. Похапването на шоколадов десерт например от хора, които са били изложени на студ, се оказва много по-сладко, отколкото за такива, които не са изпитвали дискомфорт, преди да хапнат десерта.

Специалистите съветват хората да се смеят повече, защото смехът е много по-ефикасен срещу болка, отколкото таблетките, които се предлагат в аптеките. Това показват резултати от друго изследване.

Освен това по този начин ще се увеличи и търпимостта към болката, отбелязват експертите. Когато се смее, човек освобождава по-голямо количество ендорфин, който е популярен още и като хормона на доброто настроение (на щастието). Когато се смее, човек си прави и добра физическа тренировка – за мускулите на гърдите, за белите дробове и пр.

Повече смях означава и по-здрава имунна система, посочва се в редица изследвания. Оказва се още, че смехът е и по-привлекателен – господата, с чувство за хумор са по-харесвани от нежния пол. От друга страна, мъжете харесват повече жените, които се смеят на шегите им.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати