Ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Пазете се! Телефоните предизвикват странно психологическо състояние

Пазете се! Телефоните предизвикват странно психологическо състояние

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k254
Телефон

Мобилните телефони могат да предизвикват странно психологическо състояние. Все повече хора страдат от сигналите, които звучат в главата им.

Учени от университета в Мичиган определят състоянието като страховa невроза, предизвикана от определени звуци. В конкретния случай става въпрос за странен психологически феномен, предизвикан от мобилните телефони.

Учените са провели изследване, в което участие са взели 411 студенти. Те са подложени на психологически тест. Повече от половината потвърдили, че често чуват фантомни сигнали от своя телефон. В 75% от случаите това е звукът от вибрация, следван от звука за съобщение и този за входящо повикване.

Новото болестно явление учените са нарекли ringxiety, от английските думи ring - позвъняване и anxiety - тревожност. То се проявява, като на човек му се струва, че телефонът му издава определен звук, а това всъщност не е така.

Това го кара постоянно да проверява апарата си, без каквато и да било причина. От своя страна това засилва зависимостта на съвременния човек от неговото мобилно устройство.

Говорене по телефона

Наблюденията показали още, че участниците, които са силно подложени на въздействието на ringxiety, са изключително неуверени в себе си и изпитват затруднения в отношенията си с околните. Мобилният апарат олицетворява връзката на човека с обществото.

Страхът да бъдат отхвърлени и желанието да имат повече контакти с околните се прехвърля и в социалните мрежи, а и непрестанното желание да бъдат търсени и да им се обръща внимание нараства непрестанно. В даден момент това може да доведе до реални психологически отклонения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest