Отбелязваме международния ден за безопасен интернет

Интернет

Днес светът отбелязва Деня за безопасен интернет, който се чества за 13-та поредна година. Вниманието се фокусира върху проблемите и безопасността за младите в мрежата.

Идеята се заражда по инициатива на Европейския съюз. Днес тя вече е обхванала целия свят. През 2015 година Денят на безопасния интернет бе отбелязан в 110 държави от всички континенти. Идеята е да се привлече вниманието на обществото към това мрежата да се използва отговорно и безопасно.

Данните показват, че всяко пето дете в света става обект на тормоз в интернет и по-специално – в социалните мрежи. Значителен превес взимат момичетата, които са тормозени най-вече от връстниците си, с цел забавление.

В международния ден за безопасен интернет акцентът се поставя върху необходимостта родители, образователни институции и всякакви други организации да полагат повече усилия за развитие на дигитална и медийна грамотност у децата още от най-ранна възраст.

Това се налага както заради тормоза, така и от реалните опасности, които в някои случаи застрашават здравето и дори живота на децата. Сайтовете за запознанства например са едни от най-успешните канали на трафикантите на хора.

Сърфиране в Интернет

Идеята е, че когато имат подкрепата на възрастните децата могат да се възползват максимално от ползите на технологиите, без да се налага те да им бъдат забранявани. Това е от особено значение за ромски семейства.

Проблемите в мрежата и тази година ще са основна тема за отговорните институции. Всяка година на този ден се поставя началото на различни кампании, включващи дейности и инициативи във всяка държава. В европейските страни инициативите се координират от националните Центрове за безопасен интернет.

У нас в чест на Деня на безопасния интернет са организирани различни видове дейности, целящи превенция и защита на най-малките в мрежата. Българският център за безопасен интернет ще отбележи 9 февруари със събитие в НДК, в което участие ще вземат деца, младежи, родители, учители, представители на институции и други професионалисти.

За 2016 година българският Център поставя началото на 3 кампании, насочени както към децата, така и към техните родители: създаването на киберскаутски отряди, програма #облечисебе и такава за обучение на родители.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати