Науката е категорична! Любов от пръв поглед съществува

любов

Изследване на американски учени отхвърля напълно тезата на скептиците относно любовта от пръв поглед и доказа, че пеперудите в корема може да се появят и при първата среща с един човек.

Съществуват много дебати по темата колко време е необходимо, за да се влюбите до уши в някого. Според научените тези обаче необходимото време е точно една пета от секундата.

Включването от раз наистина се случва, твърдят изследователите пред списание The Journal of Sexual Medecine и зад този феномен съществува сложен процес.

Въпреки че в литературните и музикални произведения обвързват любовта и сърцето, науката казва, че те нямат нищо общо, а влюбването се случва изцяло в мозъка ни.

Когато срещнете потенциална половинка, в тялото ви избухват хормоните окситоцин, допамин, адреналин и вазопресин, които ни карат да смятаме, че събитията се случват много по-бързо от обикновено.

влюбване

Това трае точно една пета от секундата, но променя много от обичайните функции на тялото. Отразява се на паметта, концентрацията и възприятията ни. С освобождаването на тези хормони и се освобождават и т.нар пеперуди в стомаха, пояснява Стефани Ортинг, ръководител на изследването.

Експлозията на хормони предизвиква чувство на еуфория и прилив на радост, а този ефект е съпоставим единствено с приема на доза кокаин.

Знаменитият антрополог Хелън Фишър, която се е посветила на изследването на законите на привличането и любовта между хората, смята, че обикновено при първата среща на човек са му достатъчни три минути, за да разбере струва ли си да допуска непознатия в своя живот.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати