Най-големите кражби в историята на развлекателната индустрия

1 от 3 Снимки

1. Клиповете на Бионсе


Бионсе Ноулс вече има зад гърба си завидна кариера. Още от тийнейджърка тя става суперзвезда с групата Дестънис чайлд, а по-късно като соло звезда продава милиони албуми. Цялата ѝ кариера обаче е белязана със скандали относно обвиненията срещу нея, че клиповете ѝ са заимствани по незаконен начин от други изпълнители.

Например клипът на един от най-големите ѝ хитове – Single Ladies, се оказа, че е взаимстван от хореографа Боб Фос, който създал прочутия танц за рекламата на мексиканска закуска. Друг голям хит на певицата – Hold up, е точно копие на видео към песента Ever is Over All на швейцарския артист Пипилоти Рист;

Нищо не е авторско и оригинално. Можете да черпите вдъхновение отвсякъде, стига да не ви хванат. Според известния пиар експерт Майкъл Тородан това са думите, които чува всеки стажант, работещ в голяма рекламна фирма или пиар отдел.

Концепцията е възприета с отворени обятия от развлекателната индустрия. Днес все повече от новите творби, бълвани от музикалните и филмовите компании, изглеждат ремиксирани, преработени и преразказани версии на стари шедьоври.

От една страна, това не е толкова лошо, защото така помагат да не се забравят великите достижения на човешката култура. От незапомнени времена това е здравословната част на творческия процес. За съжаление обаче много често новите произведения не са просто вдъхновени от оригинала, а са откровено откраднати.

Пабло Пикасо казва (освен ако някой друг не го е казал първи), че добрите художници копират, а великите художници крадат. Ако това е вярно, тогава вижте историите на най-великите художници в историята в галерията ни по-горе.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати