Никога не използвайте емоджита с шефа и колегите! Ето защо

Служебна поща

Писането на имейл на колега или на висшестоящ на работното място, който съдържа усмихнато емоджи, може да не е чак толкова добра идея, колкото сте смятали досега.

Включването на усмихнатите личица :) в служебната кореспонденция може да подкопае споделянето на информация и да доведе до професионална неефективност, сочи ново проучване на изследователи от университета Бенг Гурион в град Негев, Израел.

Откритията ни показват за пръв път, че усмихнатите символи не повишават възприятията за топлина, а всъщност намаляват възприятията за компетентност, казва водещият автор на изследването д-р Ела Гилксон.

Трябва да имате предвид, че според етикета на бизнес комуникацията усмивката не е просто усмивка, а признак на некомпетентност и на липса на бизнес умения, казва още изследователката.

Емоджи

За да докажат теорията си, тя и екипът ѝ провели поредица от експерименти с 549 участника, работещи в различни корпорации от 29 различни страни по света. Всеки от участниците трябвало да чете подобни един на друг имейли от непознат и впоследствие да оцени тяхната топлина и професионална компетентност. Някои от електронните писма съдържали усмихнати емоджита, докато в други нямало.

Изненадващо учените установили, че включването на усмихнати личица не е оказало влияние върху възприятията на хората за топлината и е понижило възприятията им за компетентност.

Проучването установи, че когато участниците бяха помолени да отговорят на имейли по официални въпроси, отговорите им били по-подробни и съдържали повече информация, свързана със съдържанието, когато електронната поща не е включвала усмивка, обяснява д-р Гликсън.

Имейл

Открихме, че възприемането на ниска компетентност идва, когато полученият имейл съдържа в себе си усмихнато емоджи. Това, от своя страна, подкопава обмена на информация, казва още тя.

Така че следващия път, когато започнете да пишете имейл на колега или на някой от преките си ръководители, на всяка цена се въздържайте от усмихнатите личица. За ваше добро е.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати