ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Как да се справим с психическия тормоз

Как да се справим с психическия тормоз

Как да се справим с психическия тормоз

Психическият тормоз е нещо, срещу което много мъже и жени се изправят в ежедневието си. Независимо дали става дума за отношенията в брака, обществото или работата, способността да се справя с емоционалната злоупотреба трябва да се научи от всеки.

Първата стъпка в борбата с психическото насилие е човек да се научи да забелязва признаците. Ако не сте наясно с емоционалното насилие, не можете да го спрете. Първият признак на емоционална злоупотреба може да бъде просто лекото неприятно усещане, че държанието на отсрещната страна не е правилно и ви наранява.

Само ясната и трезва самооценка на вашите чувства от взамоотношенията ви с останалите може да ви подскаже, че сте жертва на психически тормоз. Това е началото на пътя, по който трябва да тръгнете, за да се справите с него.

Как да се справим с психическия тормоз

Накратко, при психическия тормоз една страна ще се опита да контролира и доминира другата страна, използвайки злоумишлени техники. Налице е силов дисбаланс в злоупотребяващите взаимоотношения, където насилникът има цялата власт, а жертвата чувства, че няма.

Въпреки това жертвите наистина имат властта в тази ситуация, за да спрат емоционалното насилие, но това може да бъде трудно.

В никакъв случай не се опитвайте да свикнете с психическия тормоз. Ако го чувствате грешно, значи е така. Не си измисляйте оправдания, за да живеете с него.

Злоупотребяващите не спират самостоятелно психическия тормоз. Всичко зависи от жертвите и хората около тях, които помагат да се спре емоционалното насилие.

Как да се справим с психическия тормоз

Въпреки че жертвата може да се почувства победена от емоционалния насилник и да смята, че е нищо без него, тя може да се изправи, да му се опълчи и да упражни собствената си власт.

Спирането на емоционалното насилие изисква кураж. Възстановете контрола върху ситуацията, като действате уверено и гледате човека, който ви тормози, в очите.

Говорете със спокоен, ясен глас и заявете, че отношението на насилника не ви харесва и искате той да се държи с вас с достойнство и уважение. Много често насилниците са слаби психически и неуверени в себе си хора. Прямата реч от място, което не са очаквали, може да им помогне да осъзнаят, че правят нещо нередно.

Не бъдете емоционални. Бъдете уверени. Знайте, че всичко зависи от вас и ако не вземете живота си в ръце, някой друг ще го направи и ще започне да го управлява.

Как да се справим с психическия тормоз

В случаи на тежък психически тормоз може да няма друг избор освен да напуснете връзката. Емоционалните насилници могат да се променят само дотолкова, доколкото тяхното поведение има тенденция да не е вкоренено. Ако злоупотребяващият не желае да се промени или да получи помощ, е време да помислите за себе си. Никой не заслужава да бъде тормозен. Винаги има възможности за по-добър живот.

Не забравяйте да се обърнете към правоприлагащите органи, ако по всяко време чувствате, че вие или някой друг е в опасност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати