Преодоляване на страха от отхвърляне

Преодоляване на страха от отхвърляне

Страхът от отхвърляне не е чужд на никого, той е сред най-честите човешки притеснения. Нормално е понякога да го изпитвате, но не трябва да го оставяте да управлява живота ви. При някои хора той се проявява като лека несигурност и тревога, но при други е толкова силен, че може да разруши нормалния им живот.

Когато страхът от отхвърляне вземе превес в поведението ви, това влияе на начина, по който се държите. Хората, които се притесняват да не бъдат отхвърлени, пренебрегват собствените си нужди и желания за сметка на чуждите. Освен това се чувстват потиснати и виновни, мислят, че всички неприятности са заради тях, а краят на връзката възприемат буквално като край на света.

Можете да се справите със страха от отхвърляне, стига да положите усилия за това. Понякога се налага да използвате помощта на професионален терапевт и заедно да разберете на какво се дължи страхът от отхвъърляне и как да го преодолеете.

Основните причини за този страх са неувереност, ниско самочувствие и отдаване на прекалено голямо значение на чуждото мнение. Затова е важно да си огледате здравословно самочувствие.

Припомнете си, че всеки има недостатъци. Никой не е съвършен и това е съвсем нормално. Трябва да се приемаме такива, каквито сме. Понякога точно малките недостатъци ни придават чар и ни отличават от другите.

Преодоляване на страха от отхвърляне

Освен това трябва да сте ви е ясно, че не може да се харесвате на всички. Някои хора просто не се погаждат, без да има конкретна причина за това. Нормално е някои хора да не ви харесват, както и вие да им отвръщате със същото.

Чуждото мнение не трябва да е пътеводител в живота ви. Съобразявайте се със съветите и препоръките на близките си, но не забравяйте, че всеки има глава на раменете и трябва да я използва. Никога няма да сте щастливи, ако оставяте другите да решават вместо вас.

Приемете, че всичко, което има начало, има и край. Приключването на връзка е тежко за всеки човек, но за страдащия от страх от отхвърляне изглежда като край на света. Колкото и да сте нещастни в момента, припомнете си, че има и други хора, а този край ще ви доведе до по-добра връзка с подходящ човек.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати