Липсата на разнообразни храни разболява

Нездравословно хранене

Разнообразното и най-вече здравословно хранене спомагат за правилното протичане на всички функции в човешкото тяло. За да бъде здраво, то се нуждае от всички полезни витамини, ензими и минерали, доставяни от храната. Липсата им води до различни болестотворни състояния, дефицити и неразположения.

Един от първите принципи на здравословното хранене е консумацията на разнообразни храни. Различните хранителни продукти носят на човешкото тяло най-различни и важни за организма хранителни съставки, полезни за здравето като цяло.

Липсата на разнообразие в менюто води до редица проблеми. Един от най-сериозните за съвременното ни общество е наднормено тегло, което само допреди няколко десетилетия не е било познато на света.

Установено е, че за да сме здрави, тялото ни се нуждае от повече от 40 хранителни вещества, които не се образуват от други хранителни вещества в организма, а се внасят в тялото чрез храната. В тях се включват девет аминокиселини, които се съдържат в белтъците, някои мастни киселини, които можем да намерим главно в растителните мазнини, витамини и минерални вещества.

Сандвич

Никой хранителен продукт или група не доставя всички хранителни вещества, необходими на организма, едновременно. Така например плодовете и зеленчуците са богати на витамин С, каротин, на витамина фолиева киселина, на някои минерални вещества и влакнини, но не съдържат белтъци и са бедни са на повечето витамини от В-група, витамин Е и цинк. И обратното – млечните продукти са източник на пълноценен белтък, но са бедни на желязо и витамин С.

Влиянието на всяка храна върху здравословното ни състояние зависи както от количеството, така и от съотношението и правилната комбинация между различните храни. Няма естествена храна, която да е вредна за здравето в своята същност. Но липсата на определени вещества може да доведе до редица проблеми.

За да не стигаме до дефицит на определени вещества, е нужно да си осигурим пълноценно хранене, постигнато чрез приема на разнообразна храна. Това става като всеки ден включваме храни от отделните хранителни групи – растителни, животински, бобови, млечни, зърнени.

Разнообразни храни

Най-добрия вариант е в отделните дни да избирате различни представители на тези групи. Не е задължително да променяте храненето си из основи. Не изхвърляйте любима храна от менюто си, само защото е обявена за вредна. Промените се правят бавно и плавно, най-вече чрез включване на разнообразни храни и бавно изместване на неподходящите.

Рейтинг

5 0
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати