Любопитни факти за обувките

Любопитни факти за обувките

Съществуват обувки, чиято форма е такава, че трябва да имат високо токче, но такова няма. Такива обувки носи Виктория Бекъм. Равновесието в тях се запазва за сметка на утежнена предна част.

Размерът на обувките на руския цар Петър Първи бил едва тридесет и осми, при положение, че ръстът му бил два метра.

Преди много години в японската армия с цел избягване на кражби левите обувки се съхранявали в един склад, а десните – в друг.

В Тунис съществува традиция, по която преди сватбата младоженецът подарява на булката бели пантофки. Освен това той трябва да й подари бели ръкавици, възглавница и свещ.

Любопитни факти за обувките

Докато гори свещта, булката украсява ръцете си, лежащи върху възглавницата, с къна. След това слага ръкавиците и белите пантофки.

През 1924 година братята Адолф и Рудолф Даслер основали фирма, която бързо се превърнала в един от световните лидери за производство на спортни обувки.

След Втората Световна война те се скарали и разделили фирмата. Адолф кръстил фирмата си Adidas от Ади Даслер, а Рудолф – RuDa – от Руди Даслер, като по-късно я преименувал на Puma.

Южнамериканските индианци получавали гумени обувки, като потапяли босите си крака в пресен сок от специално растение, приличащо на каучук. Така те получавали непромокаеми подметки.

Сред първите в света, които започнали да носят обувки с високи токчета, били монголските мъже – те правели това, за да не изскачат краката им от стремената по време на бърза езда.

През 1927 година в европейските и американските магазини за обувки имало мини-рентген, който снимал краката на клиентите и така се подбирали най-точните обувки.

След като се получили десетки случаи на увреждания от ударната доза радиация, а една жена била подложена на ампутация на краката, тези рентгени били премахнати.

Древногръцките хетери имали специални подметки, които оставяли на земята надпис: „Следвай ме”. Така те привличали богатите си клиенти.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати