Хипертония - Високо Кръвно Налягане

Хипертония

Налягането, което кръвта оказва на артериите се нарича кръвно налягане. Кръвното налягане има две граници, чието широко название са горна и долна граница на кръвното налягане. Горната граница се измерва в момента на систола на сърцето – това е моментът на съкращение или свиване, при който от сърцето се изпомпва кръв. Долната граница се измерва в момента на диастола – или момента, в който сърцето се отпуска (разширява) и се пълни с кръв.

Обичайно за високо кръвно се приема това, при което стойността по време на диасистола е над 90 mmHg, а по време на систола - над 140 mmHg. Стойностите на кръвното налягане зависят от дейността, която се извършва. При активен спорт, например стойностите значително се покачват. Стойностите на кръвното налягане зависят също от възрастта, емоционалното състояние е други. За високо кръвно или хипертония става въпрос, когато системното измерване на кръвното в спокойно състояние, показва по-високи от нормалните за индивида стойности.

Симптоми при високо кръвно налягане

Един от основните симптоми е главоболие в тила. Задух, лесна умора, прескачане на сърцето, кръв в урината са други симптоми характерни за високо кръвно налягане. Разбира се не винаги е така, за това в случай, че имате някой от изброените симптоми и разполагате с апарат за кръвно е добре да си го измерите. Дори и кръвното ви да е високо, това може да бъде само моментно състояние.

Характерно за това заболяване, е че в някои случаи то протича без симптоми. Това е особено опасно! Ето защо е добре, периодично да се измерва кръвното налягане.

Причини за високо кръвно налягане

Два са основните типа високо кръвно налягане, при единия се дължи на друго заболяване или е следствие от прием на медикаменти свързани с друго заболяване. Лечение се предприема спрямо особеностите на другото заболяване. Задължително е това да се случи с помощта на квалифицирани лекари.

Във втория случай, когато високото кръвно е самостоятелно заболяване, обичайно няма установена конкретна причина. Сред факторите, които го способстват обаче са честите преяждания, стрес, затлъстяване, заседнал начин на живот, прекомерна употреба на сол и алкохол, тютюнопушене и злоупотребата с продукти с високо съдържание на кофеин и наследствена обремененост.

Диагностициране на високо кръвно налягане

В наши дни широко разпространени са апаратите за измерване на кръвно, които могат да се закупят и да се използват в домашни условия. Това ще ви позволи да мерите кръвното си налягане редовно, без да се налага да посещавате лекар. За да си гарантирате коректно измерване, трябва два часа преди това да няма физическо натоварване, прием на кафе или тежки храни. Ръката на която ще се измерва трябва да е на нивото на сърцето, маншета се поставя на два сантиметра над лакътя.

За да е налице заболяване, обаче трябва да имате системно повишаване на кръвното налягане, което е нужно да е установено от лекар. Често се извършва 24 часов амбулаторен мониторинг, т.е правят се измервания на определен интервал от време в рамките на 24 часа.

Високо Кръвно Налягане

Към какъв лекар да се обърнем? Ако се съмнявате, че имате високо кръвно обърнете се към личния си лекар.

Лечение на високо кръвно налягане

Ако имате установено високо кръвно – хипертония трябва да сте наясно, че лечението продължава цял живот. Основната идея на лечението е да поддържа кръвното в опредени граници и да не му позволява да се покачва. За медикаментозно лечение, задължително се консултирайте с лекар. За трайното лечение е добре да се съчетаят диети, билки и медикаменти, както и подходяща физическа активност.

Хипертонията протича в три основни етапа. При първия се наблюдава непостоянно покачване кръвното налягане, след което се връща в нормалните си стойности. С течение на времето, покачването на кръвното се наблюдава все по-често и така преминава във втория етап на заболяването. Тук се наблюдава трайно повишено кръвно налягане. Понякога се нормализира, но все по-рядко. На третия етап в следствие на заболяването се наблюдават леки или по-тежки увреждания на кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците, мозъка и други органи. Високото кръвно може да доведе до инфаркт или инсулт.

Хранене при високо кръвно налягане

За страдащите от високо кръвно е важно да се хранят по 4-5 пъти дневно, но с умери порции. Преяждането е особено вредно за хипертонията. Последното хранене трябва да е до 2-3 часа преди лягане. Нужно е да се ограничат солта и мазнините. Храните богати на холестерол е добре да се избягват. От млечните продукти да се употребяват нискомаслените. Ако се яде свинско, то да е рядко и да не е тлъсто. Може да се ядат говеждо, ярешко, агнешко и пилешко. Ядки не се препоръчват. Добре се отразяват зеленчуци – домати, картофи, моркови, броколи, спанак, зеле, зелен фасул и плодове, като например банани, портокали, пъпеши и праскови.

Добре е да приемате повече течности, но не газирани. Билков чай и вода със стайна температура. Разбира се ограничете алкохола и спрете цигарите, избягвайте кофеина.

Спортувайте и намалете килограмите до достигане на оптимално за вашата височина тегло. Но не отслабвайте рязко. Най-добре е да се консултирате с лекар.

Предпазване от високо кръвно налягане

Високото кръвно може да бъде и наследствено. За да го контролирате, си правете профилактични прегледи. За намаляване риска все пак е добре да поддържате тегло, което е оптимално за вас, да спортувате и да се храните правилно. Избягвайте мазните и солени храни. Гответе си вие и печете, варете или задушавайте храната. Избягвайте пърженото.

За конкретни съвети за намаляване на кръвното налягане разгледайте и тези статии:

- Съвети при проблеми с кръвното

- Колко трябва да е кръвното налягане

- Как да разбера дали имам високо кръвно

- Близки граници на кръвното

- Полезни храни при високо кръвно

- Хомеопатия при високо кръвно

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 7
4 6
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
жеко
жеко
30.10.2015 05:30
Медицински Пиявици – цена 7лв на пиявица. Ексресна куриерска доставка на следващият ден до дома ви. Инструкции за ползването им в домашни условия и необходимите грижи за тях, са включени с първата ви поръчка. Тел: 0988979306 / Email:
Ние сме официалните вносители на Медицински Пиявици тип “Хирудо-Медисиналис” за България, директно от био-фермата производител. Поръчки над 50, 100, 200, 300, и повече броя се таксуват по цени на едро, с безплатна доставка. Цените ни са най-добрите в цяла Европа! 7лв - до 20 пиявици ; 6лв - от 20 – 50 бр ; 5лв - от 50-100 ; 4лв - от 100-200 ; 3лв - от 200-500 ; 1лв - от 500-1000
При нужда, пиявиците могат да бъдат полагани на специални рефлескорни точки по тялото, както и на болните места и органи от наш практикуващ пътуващ-хирудотерапевт, за което лечение се заплаща допълнително, в зависимост от положената бройка.
Терапията с хирудо-пиявици се ползва успешно от векове наред и напоследък се радва на възроден интерес у нас, благодарение на хомеопатичните и традиционни методики на лечение на болести. Кръвопускането е ефективен метод за лечение на редица здравословни проблеми и дори са известни не един случай на “съживяване” и “връщане към живот” на редица тежко-болни благодарение на тази методика.
Пиявиците са небезизвестни и за целите на подмладяването, разкрасяването, прочистването на токсини от тялото (детоксификация), подсилване на организма, стягане на кожата и тъканите и подобряване еластичността й, опъване и изглаждане на бръчките, отслабване, подобряване на тонуса и настроението, получаване на блясък в очите и придобиване на супер-сексапилно излъчване.
Терапията с пиявици също: прочиства лимфата, подобрява производството на колаген в тъканите и възстановява био-полето на тялото, правейки го по-устойчино на външни вредители и атаки, увеличава имунитета на организма, както и силата и издържливостта му, пречиства кръвта и премахва застоя, подобрява и нормализира кръвообръщението и обмяната на веществата. След терапия, човек се чувства като новороден; подмладен, гъвкав, подвижен и пълен с енергия и живот.
Хирудотерапията лекува и редица сериозни заболявания, като повишен хемоглобин, високо кръвно налягане, ниско кървно налягане, световъртеж, анемия, тромбофлебити, тромбози-слепване на еритроцитите, тромбоза на артериите и вените – гъста кръв, нарушено кръвоснабдяване, студени крайници, запушване на кръвоносните съдове, отоци, лимфен застой- натрупване на лимфен оток, глаукома, възпаление на зъб, зъбобол, парадонтоза, псориазис, невродермит, екзема, варикозно разширени вени, хемороиди, ревматизъм, артрит, хипертония, сърдечна недостатъчност, бронхит, цироза на черния дроб, възпаление на кожата, доброкачествени тумори и бучки, менструални проблеми, смущения в цикъла, кисти на яйчника, безплодие, ендометриоза и запушване на маточните тръби, миоми, стерилност, заболявания на простатата, простатит, вътре-черепно налягане, мигрена, невроза, безсъние, невралгия, атеросклероза, подагра, костни и ставни заболявания, панкреатит, артроза, артрит, псориазис, екзема, циреи, херпес, ревматизъм, акне, аденомиома, инфаркт на миокарда, подагра, склеродермия, колагеноза, пиорея, кървене от носа, радикулити, неврити, аднексит, гангрена, шум в ушите, инсулт, главоболие, мигрена, стенокардия, диабет, бъбречна недостатъчност, косопад, целулит, наднормено тегло. Изтръпване на краийниците или студени ръце и крака бързо се оправят след само един лечебен сеанс. Изключително добри резултати се постигат с пиявичната терапия при болки в гърба, коленете, врата, раменете, ръцете и ставите.
Лечението с пиявици е голямо предимство, медицинската пиявица е цяла фармацевтична фабрика, без странични ефекти, така че ако чувствате, че това е вашия метод на лекуване, опитайте го, бъдете близо до природата. Не се бавете и не чакайте най-лошото да ви се случи, поръчайте си пиявици и разрешете проблемите си преди да са настъпили сериозни последствия. Инструкции за ползването им в домашни условия и необходимите за тях и за вас грижи, са включени с първата ви поръчка. Тел: 0988979306 / Email: / Цена: 7лв на пиявица.
0
1
Lekbook
Lekbook
10.02.2015 15:11
Артериална хипертония
1
0