Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Хипертония - Високо Кръвно Налягане

Хипертония - Високо Кръвно Налягане

AdminAdmin
Администратор
1k1468
Установяване на високо кръвно

Налягането, което кръвта оказва на артериите се нарича кръвно налягане. Кръвното налягане има две граници, чието широко название са горна и долна граница на кръвното налягане. Горната граница се измерва в момента на систола на сърцето – това е моментът на съкращение или свиване, при който от сърцето се изпомпва кръв. Долната граница се измерва в момента на диастола – или момента, в който сърцето се отпуска (разширява) и се пълни с кръв.

Обичайно за високо кръвно се приема това, при което стойността по време на диасистола е над 90 mmHg, а по време на систола - над 140 mmHg. Стойностите на кръвното налягане зависят от дейността, която се извършва. При активен спорт, например стойностите значително се покачват. Стойностите на кръвното налягане зависят също от възрастта, емоционалното състояние е други. За високо кръвно или хипертония става въпрос, когато системното измерване на кръвното в спокойно състояние, показва по-високи от нормалните за индивида стойности.

Симптоми при високо кръвно налягане

Един от основните симптоми е главоболие в тила. Задух, лесна умора, прескачане на сърцето, кръв в урината са други симптоми характерни за високо кръвно налягане. Разбира се не винаги е така, за това в случай, че имате някой от изброените симптоми и разполагате с апарат за кръвно е добре да си го измерите. Дори и кръвното ви да е високо, това може да бъде само моментно състояние.

Характерно за това заболяване, е че в някои случаи то протича без симптоми. Това е особено опасно! Ето защо е добре, периодично да се измерва кръвното налягане.

Причини за високо кръвно налягане

Два са основните типа високо кръвно налягане, при единия се дължи на друго заболяване или е следствие от прием на медикаменти свързани с друго заболяване. Лечение се предприема спрямо особеностите на другото заболяване. Задължително е това да се случи с помощта на квалифицирани лекари.

Във втория случай, когато високото кръвно е самостоятелно заболяване, обичайно няма установена конкретна причина. Сред факторите, които го способстват обаче са честите преяждания, стрес, затлъстяване, заседнал начин на живот, прекомерна употреба на сол и алкохол, тютюнопушене и злоупотребата с продукти с високо съдържание на кофеин и наследствена обремененост.

Диагностициране на високо кръвно налягане

В наши дни широко разпространени са апаратите за измерване на кръвно, които могат да се закупят и да се използват в домашни условия. Това ще ви позволи да мерите кръвното си налягане редовно, без да се налага да посещавате лекар. За да си гарантирате коректно измерване, трябва два часа преди това да няма физическо натоварване, прием на кафе или тежки храни. Ръката на която ще се измерва трябва да е на нивото на сърцето, маншета се поставя на два сантиметра над лакътя.

За да е налице заболяване, обаче трябва да имате системно повишаване на кръвното налягане, което е нужно да е установено от лекар. Често се извършва 24 часов амбулаторен мониторинг, т.е правят се измервания на определен интервал от време в рамките на 24 часа.

Измерване на кръвното

Към какъв лекар да се обърнем? Ако се съмнявате, че имате високо кръвно обърнете се към личния си лекар.

Лечение на високо кръвно налягане

Ако имате установено високо кръвно – хипертония трябва да сте наясно, че лечението продължава цял живот. Основната идея на лечението е да поддържа кръвното в опредени граници и да не му позволява да се покачва. За медикаментозно лечение, задължително се консултирайте с лекар. За трайното лечение е добре да се съчетаят диети, билки и медикаменти, както и подходяща физическа активност.

Хипертонията протича в три основни етапа. При първия се наблюдава непостоянно покачване кръвното налягане, след което се връща в нормалните си стойности. С течение на времето, покачването на кръвното се наблюдава все по-често и така преминава във втория етап на заболяването. Тук се наблюдава трайно повишено кръвно налягане. Понякога се нормализира, но все по-рядко. На третия етап в следствие на заболяването се наблюдават леки или по-тежки увреждания на кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците, мозъка и други органи. Високото кръвно може да доведе до инфаркт или инсулт.

Хранене при високо кръвно налягане

За страдащите от високо кръвно е важно да се хранят по 4-5 пъти дневно, но с умери порции. Преяждането е особено вредно за хипертонията. Последното хранене трябва да е до 2-3 часа преди лягане. Нужно е да се ограничат солта и мазнините. Храните богати на холестерол е добре да се избягват. От млечните продукти да се употребяват нискомаслените. Ако се яде свинско, то да е рядко и да не е тлъсто. Може да се ядат говеждо, ярешко, агнешко и пилешко. Ядки не се препоръчват. Добре се отразяват зеленчуци – домати, картофи, моркови, броколи, спанак, зеле, зелен фасул и плодове, като например банани, портокали, пъпеши и праскови.

Добре е да приемате повече течности, но не газирани. Билков чай и вода със стайна температура. Разбира се ограничете алкохола и спрете цигарите, избягвайте кофеина.

Спортувайте и намалете килограмите до достигане на оптимално за вашата височина тегло. Но не отслабвайте рязко. Най-добре е да се консултирате с лекар.

Предпазване от високо кръвно налягане

Високото кръвно може да бъде и наследствено. За да го контролирате, си правете профилактични прегледи. За намаляване риска все пак е добре да поддържате тегло, което е оптимално за вас, да спортувате и да се храните правилно. Избягвайте мазните и солени храни. Гответе си вие и печете, варете или задушавайте храната. Избягвайте пърженото.

Прочети повече за диетата при високо кръвно налягане.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest