Висока Температура

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
944522k
висока температура

Какво представлява високата температура

Високата температура представлява симптом на много и различни заболявания. Тя е отговорът на имунната система на организма към болестта. Високата температура се появява, когато е налице възпаление. Възможно е то да бъде причинено от външен микроорганизъм като вируси и бактерии, които предизвикват инфекция в тялото.

Заразата може да варира от лека настинка и диария до хепатит и пневмония. Високата температура трябва да убие причинителя, който вирее при нормалната температура – 36, 36, 5 градуса, но при 39 градуса той умира. Повишената температура задейства имунната система да произвежда повече кръвни тела, антитела и други антиифекцозни средства.

Нормалната температура е в границите от 36 до 37.2 градуса. За леко повишена температура се смятат интервалът между 37.3 до 38.3 градуса. При повишената температура границите са между 38.4 до 39.7 градуса, а при високата температура термометърът надвишава 39.8 градуса.

Най-често високата температура се дължи на грип, бронхити и пневмония, апендицит и инфекция на уринарния тракт, отит, инфекция на кожата, гастроентерит, дивертикул. Температурата се повишава леко при заболявания като болест на Крон, ревматоиден артрит, системен лупус. Високата температура може да е индикатор за опасни състояние – абцеси, епиглотит, септичен шок, менингит. Никненето на зъби при бебетата и малките деца също може да повиши температурата.

Измерването на температура е с най-голяма надеждност, когато термометърът се постави в ануса, устната кухина, ухото и под мишницата.

Симптоми при висока температура

Често симптомите за висока температура са индивидуални. Наблюдават се загуба на апетит и нарушения в координацията. Силата на проявяващите се симптоми зависи от това колко е висока температурата. Когато е леко повишена е възможно човек да не усети нищо. Ако тя е висока се проявяват отпадналост и виене на свят, дискомфорт, втрисане, главоболие и болка в очите.

Субфебрилната температура варира в границите от 36.8 до 37.2 градуса и трае около два-три месеца. Тя се характеризира с отпадналост, умора и нарушение на работоспособността. Болният е леко раздразнителен. Субфебрилната температура може да е симптом на белодробен или урологичен хроничен възпалителен процес.

От 37.5 градуса нагоре температурата е фебрилна. Тя е причинена от вирусна инфекция. През зимата проявата е под формата на грип и настинка.

болно дете с температура

За опасна температура се счита тази, която не спира да се покачва без значение от усилията за нейното намаляване. Симптомите са вдигане на температурата над 40 градуса са учестяване на пулса и дишането, странно поведение, зачервяване и сухота на кожата, в по-тежките случаи – изпадане в безсъзнание. Посиняване на устните и ноктите, диария с кръвни примеси, изпадане в неадекватно състояние и поява на халюцинации са състояния, при които се налага спешна медицинска помощ.

При бебетата и малките деца повишаването на температурата става изключително бързо, което е повод за сериозно притеснение. Плач и проблеми с дишането, замайване са симптоми, които изискват навременна лекарска намеса.

Лечение на висока температура

Според голяма част от специалистите не е необходимо веднага да се търси лекар при появата на температура, която не надвишава 40 градуса. Препоръчва се прилагането на студени компреси с вода, които отнемат топлината от тялото. Температура на компресите трябва да бъде колкото е нормалната човешка температура.

Начинът на борбата на организма с високата температура е обилното изпотяване. Потта се изпарява на повърхността на тялото, охлажда го и по този начин предотвратява прегряването. Затова нито децата, нито възрастните с висока температура не бива да бъдат завивани с дебели завивки или обличани с топли дрехи.

Завивката трябва да бъде лека и ефирна, а болният се облича с чорапи и дълга памучна нощница, които обират потта, но и предотвратяват преохлаждания.

Силното потене е свързано с бързо протичане на обезводняване, особено при децата, слаботелесните и възрастните хора. За да се избегне това се препоръчва умерено приемане на вода. Може да се направят разтривки на тялото с влажни или мокри ръце. Въздухът в стаята също трябва да се овлажнява.

Децата с висока температура не бива да се обтриват с гъба или да се къпят в студена или хладка вода. Детето трябва да бъде съвсем леко облечено, да поема много течности, а въздухът в стаята му да е свеж и прохладен.

Ако температурата не спадне в продължение на няколко дни, най-добре е да се проведе консултация с лекар. В по-голямата част от случаите се препоръчват широкоспектърни антибиотици и активна почивка. Тъй като причините за високата температура са различни, лекарят трябва да установи вероятната.

Когато не се предприеме подходящо лечение и температурата не се контролира и овладява има реален риск от възникване на усложнения. В тези случай може да настъпи мозъчно увреждане и силна дехидратация на организма.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest