Хипотония

Хипотония

Какво е хипотония

Хипотонията представлява медицински термин, с който се обозначава ниско кръвно налягане. Кръвното налягане е сила, управлявана от циркулиращата кръв по стените на кръвоносните съдове.

Това е един от основните жизнени показатели, които отразяват сърдечната дейност, дишането и температурата. Сърцето е органът, който генерира кръвното налягане, защото изпомпва кръв към артериите и се регулира от отговора на артериите на кръвния поток.

Кръвното налягане се изразява като систолично налягане /високата стойност/ и диастолично. Систоличното кръвно налягане е налягането в артериите, когато сърдечният мускул се свива и изпомпва кръв в тях.

Диастоличното кръвно налягане е налягането в артериите, когато сърдечният мускул се отпуска, след като се свие. Кръвното налягане винаги е с по-високи стойности, когато сърцето се свива, отколкото когато се отпуска.

Според нормите за нормално кръвно налягане се счита онова, което е по-ниско от 120/80.

Хипотонията е толкова ниско кръвно налягане, което причинява симптоми, дължащи се на нисък кръвопоток във вените и артериите. В случаите на прекалено нисък кръвен поток не може да се достави достатъчно кислород и хранителни вещества до жизненоважни органи, като мозък, сърце и бъбреци. Органите не функционират правилно и не е изключено някой от тях да бъде увреден.

За разлика от високото кръвно налягане, ниското се определя от симптомите на ниския кръвен поток, а не от специфичното кръвно налягане. Някои хора могат да имат кръвно в граници 90/50 и да не проявяват никакви признаци за това.

Причини за хипотония

Ниско кръвно налягане

Не винаги са ясни точните причини за ниското кръвно налягане. Хипотонията може да бъде свързана с някои от следните заболявания или състояния:

Ендокринни проблеми като хипотиреоидизъм, диабет, надбъбречна недостатъчност;

Заболявания на черния дробцироза, хепатит или рак;

Драстични диети и анемии;

Бременност или страничен ефект от приема на някои лекарства;

Отслабване на сърдечните съкращения или дилатация на кръвоносните съдове;

Видове хипотония

Съществуват редица форми на хипотония, но двете най-често срещани са неврогенна и ортостатична хипотония.

Ортостатична хипотония – открива се при по-възрастни хора и може да бъде последица от хипертония. Човешкото тяло е неспособно да бързо да регулира кръвното налягане при смяна на положението. Болният усеща лек световъртеж и нестабилност след изправяне. Хора в това положение трябва да внимават при смяна на позицията на тялото си. Не бива да остават дълго време без храна и напитки, а умората и тежката физическа работа не са препоръчителни.

Неврогенна хипотония – това е състояние, при което тялото не успява да регулира добре кръвното налягане. Наблюдава се при пациенти без сърдечни проблеми, но с проблем между нервните сензори и мозъка. В някои случаи неврогенната хипотония е преходна и не причинява определени симптоми.

Симптоми на хипотония

В случаите на прекалено ниско кръвно налягане или при внезапно и бързо спадане на кръвното, работоспособността и здравето на човек могат да бъдат силно застрашени. Симптомите могат да подтикнат болния да потърси незабавна помощ и включват редица прояви. Някои от тях са замаяност и усещане за празнота в главата; липса на концентрация и замъглено зрение; бърз, но слаб пулс; умора и главоболие; бързо и повърхностно дишане; гадене и разстройване на стомаха; влажна и студена кожа; мускулна слабост.

В тежки случаи може да се получи припадък. Ако кръвното налягане е твърде ниско, съществува реална опасност тялото да не получава необходимото количество кислород, за да осъществи своите нормални функции. Кислородната липса може да затрудни дишането и да наруши мозъчната и сърдечна дейност. Не е изключено човек да изпадне в шоково състояние.

Диагностициране на хипотония

Във всички случаи лекарят се стреми да определи причините за хипотонията. За да бъде правилно и успешно лечението, трябва да бъде сигурно, че това състояние не е предизвикано от по-сериозни проблеми като сърдечно заболяване, аритмия или други.

Канела

Необходимо е да се обърне внимание на възрастта на пациента, симптомите, които той проявява и факторите, които ги предизвикват. Кръвните проби, ехокардиографията и електрокардиограмата са едни от най-важните изследвания по отношение на хипотонията. Тест с физическо натоварване или електрофизиологично изследване също са от полза.

Лечение на хипотония

В почти всички случаи лечението зависи от основните причини за ниското кръвно налягане. В някои случаи лекарят предписва лекарства, които леко ускоряват сърдечната дейност или повишават кръвното налягане.

Медикаментите, които повишават кръвното налягане чрез увеличаване съдържанието и абсорбцията на натрий също са често предписвани. Бета-блокерите имат силен ефект при неврогенната хипотония. Предписаните лекарства трябва да бъдат стриктно приемани, не се допуска самостоятелното им регулиране от самия пациент. Необходимо е да се избягва тежкото физическо натоварване, продължителното излагане на слънце и всички условия, които влошават състоянието на болния.

Хранене при хипотония

Хранителният режим при хипотония трябва да осигурява достатъчно витамини, минерали и антиоксиданти. Трябва да се увеличи приемът на плодове и зеленчуци, риба и немазни меса. По време на вечерята може да се изпива една чаша червено вино. От подправките изключително полезна е канела. Чаша кафе сутрин помага за нормализиране на артериалното налягане след събуждане и зарежда с минерали и антиоксиданти.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати