Комедони

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
944522k
Комедони

Комедоните, известни още като черни точки представляват много често срещан козметичен проблем, който поразява както сухата, така и мазната кожа.

Образуването на комедони се дължи на повишено отделяне на мазен секрет и на различни окислителни процеси. Отделеното количество мазнина е в пъти повече от количеството, което се отделя нормално. Мазния секрет изпълва разширените изходи на мастните жлези, епидермалните клетки се раздразват, образува се смес от прах и мъртви епидермални клетки.

Черният цвят на комедоните се получава не толкова от образувалото се замърсяване, колкото от окисляването на роговите вещества на епидермалните клетки, които са в контакт с атмосферния кислород. Понякога образуването на комедони се дължи на употребата на козметични продукти. Най-често това са несъобразени с типа кожа кремове и гелове за почистване.

Най-характерните места, където се образуват комедони са бузите, челото, носа и брадичката; по-рядко се забелязват по рамената, гърдите, гърба и бедрата.

Въпреки че се срещат при суха и мазна кожа, комедоните по-често са проблем на мазната кожа. Колкото повече мазнина произвеждат жлезите, толкова по-вероятно е да се появят черни точки по лицето.

Хормоналните промени в организма са сред най-честите причини за комедони. Това е особено характерно за пубертета. Мастните жлези са под пряката зависимост на щитовидната жлеза, чиято активност се усилва в периода на съзряване. Обратното също е валидно – колкото повече работата на мастните жлези намалява, толкова по-малко черни точки се образуват.

Почистване на кожата

Симптоми при комедони

Комедоните са козметичен проблем, който се забелязва с просто око. Това са черните точки, които най-често се разполагат върху носа и около него, брадичката и други части на лицето. Комедоните се разполагат и върху други части на тялото. Те не предизвикват болка, но ако се разчоплят може да прераснат в пъпки.

Диагностициране на комедони

Комедоните са лесно разпознаваеми. Все пак е необходима консултация с дерматолог, който да определи типа кожа, възможните причини за появата на черните точки и определя начина на лечение. Понякога използването на несъобразени с кожата средства може да влоши нещата.

Лечение на комедони

Повишаването на личната хигиена е задължително условие в борбата срещу комедоните. Ако по лицето ви рядко срещащи се или единични черни точки, то трябва да миете редовно лицето си и да третирате кожата със спиртни разтвори. Внимавайте да не пресушите кожата и да започне да се бели.

Когато лицето е с множество черни точки, може да се прави водна баня на лицето преди да се пристъпи към отстраняването им. Чрез парата на водата лицето ще стане по-меко и изцеждането на черните точки няма да раздразни кожата. Разбира се най-добре е тази процедура да се извършва от специалист с цел избягване на излишно замърсяване или нараняване.

Черни точки

Съществуват редица маски срещу комедони. Обикновено преди налагането на маската, върху засегнатата от комедони област се поставя топъл компрес. Той действа разширяващо върху порите и позволява на съставките на маската да проникнат в дълбочина.

Маската трябва престои по-дълъг период от време. С отстраняването й падат излишните мастни налепи, като порите се отварят и почистват. За финал се препоръчва поставянето на подхранващ овлажняващ крем.

Пилингът е друг начин за почистване на кожата. Това е по-агресивна маска, която отстранява от лицето мъртвия слой кожни клетки посредством гранули. Порите се отпушват, каналите се прочистват, а лицето става гладко.

Използването на професионални козметични инструменти е друг вариант в борбата срещу комедоните. Тези инструменти са изработени така, че при натиск върху избрания участък се изстискват мастните натрупвания от запушените пори. Подобни процедури трябва да се извършват от козметик.

Не винаги комедоните са резултат от мръсна кожа. Въпреки това е важно редовното поддържане на чистотата й. Не пипайте лицето си с мръсни ръце, винаги сваляйте грима си вечер.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest