Хиперинсулинемия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945522k
Жажда

Инсулинът представлява хормон, който е секретиран от бета-клетките на панкреаса, регулиращ обмяната на веществата. Именно това е хормонът, който понижава кръвната захар, а основните тъкани, зависими от неговото действие, са мускулната и мастната.

Това негово специфично действие се осъществява чрез специални рецептори на повърхността на клетките, чрез задействането на каскаден механизъм за усвояването на глюкозата.

Хиперинсулинемията представлява състояние, при което нивата на инсулина са по-високи от нормалните колебания, необходими за намаляването на кръвната захар. Наблюдава се излишък от инсулин в кръвния поток.

Хиперинсулинемията е характерна преди всичко за болестни състояния като предиабет и началната форма на захарен диабет тип 2. Съвместно хиперинсулинемия и инсулинова резистентност повишават липидите в кръвния поток, а това индиректно води до атеросклероза. Освен това хиперинсулинемията причинява хипогликемия и има негативен ефект върху продължителността на живота.

Кръвна захар

Съществува и вродена форма на хиперинсулинемията, която е тежко и рядко състояние, при което вродени мутации причиняват много опасни повишения в нивата на инсулина. При вродената хиперинсулинемия мутациите засягат инсулин-продуциращите клетки в панкреаса.

Това води до свръхпроизводство на инсулин и хипогликемия. Ако състоянието не бъде третирано може да се стигне до опасни увреждания в мозъка, особено при децата. Заболяването може да завърши и фатално.

Симптоми при хиперинсулинемия

Хиперинсулинемията може да бъде съчетана с различни симптоми като увеличена жажда и повишен глад, нарушения в менструалния цикъл при жените, хипогликемия. Проявите на хипогликемията са разнообразни.

Тя причинява физическа слабост, сърцебиене, потене и горещи вълни, нервно и превъзбудено състояние, физическа слабост и треперене на тялото. Хипогликемията може да стане причина за сериозен спад в настроението, физическата и мисловната дейност, както и редица сериозни депресивни състояния.

Хиперинсулинемия

Диагностициране на хиперинсулинемия

Откриването на високите нива инсулин изисква назначаването на редица изследвания. Правят се изследвания на кръвта на гладно, вливания на глюкоза и различни методи за откриване на високите инсулинови нива и причините за това.

Повишената секреция на инсулин може да се дължи на различни състояния и заболявания – поликистозни яйчници, инсулинова резистентност, доброкачествен тумор на панкреаса, хиперфункция на щитовидната жлеза и др.

Лечение на хиперинсулинемия

Високият инсулин трябва да се контролира. Необходимо е да се изучи гликемичният индекс на повечето храни. Колкото е по-висок гликемичният индекс, толкова по-бързо дадената храна се разгражда до глюкоза и се покачва кръвната захар /съответно инсулина/.

Диета при Хиперинсулинемия

Възможно е лекарят да назначи прием на някои лекарства. Поддържането на нормална физическа активност също е от огромно значение за здравословното състояние при хиперинсулинемия.

Хранене при хиперинсулинемия

Диета при хиперинсулинемия е задължителна. Тя трябва да се спазва строго, за да не се усложни състоянието. Въглехидратите в храната трябва да се следят. Това са макарони, хляб, тестени изделия, ориз и картофи.

Необходимо е приемът им да бъде разпределен правилно, за да не се допуска опасно увеличаване на концентрацията инсулин в кръвта. Захарта и захарните изделия трябва да се избягват.

Контролът на приеманите порции храна също е от голямо значение. Порциите са по-малки от обичайните. Консумацията на сол и богати на натрий храни също трябва да се следи.

Алкохолът е напълно забранен. Може да се консумират обезмаслено мляко и млечни продукти, месо без мазнини, кафяв ориз и пълнозърнести продукти.

Полезно е да се консумират сурови и варени зеленчуци – моркови, домати, зеле, броколи, рукола, зелена салата, тиквички, зеле и спанак. От плодовете полезни са ябълки, круши, малини, ягоди, череши, пъпеш и диня, киви, мандарини, грейпфрут.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ива
Ива
23.03.2015 08:15
Здравейте. Имам проведен тест с натоватване с клюкоза. Първите проби на гладно са в норма. И инсулина и Глюкозата. На 60 мин обаче Инсулина скача почти 5 пъти, като Глюкозата остава на същите нива. А на 120 мин Инсулина спада драстично и Глюкозата остава стабилна. Можем ли да говирим за патология? Благодаря предварително.
0
0
милена
милена
24.07.2013 16:59
За да се потвърди диагнозата е необходимо да се направи изследване на серумния инсулин. На база на неговите стойности на гладно, на 60-тата, на 120-тата и на 180-тата минута се предписват необходимите лекарства. Изследването се прави чрез натоварване с глюкоза, като същевременно се изследва и нивото кръвната захар. За лечение се използват препарати на метформинова основа. Ако имате някакви съмнения непременно си направете това изследване и вземете необходимите мерки, докато все още можете лекарствено да овладеете проблема.
4
0
Галина
Галина
29.07.2014 19:07
Току що ми дадоха лекарство на Метформинова основа, след като ми направиха точно тези изследвания. Най-после разбрах защо са всички тези симптоми, че не са на нервна почва и почти се разплаках, като разбрах. Толкова години никой не се добра до тази истина. Дано всичко да е наред вече. Успех! Много добра статия!
6
0