Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Болести на храносмилателната система

Болести на храносмилателната система

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k190221
Болести на храносмилателната система

Болестите на храносмилателната система представляват болезнени състояния, причинени от различни фактори и обхващащи редица органи. Заболяванията на храносмилателната система се разискват от гастроентерологията, която се причислява към големите раздели на вътрешните болести.

Храносмилателната система се явява група от органи, обвързани морфологично и функционално в една силно навита храносмилателна тръба. Тя се простира по цялата дължина на тялото, като стартира от устата и приключва с ануса. Храносмилателната система извършва множество дейности, благодарение на които нужните на тялото ни хранителни вещества се транспортират от външната средна в организма ни.

Всичко това се случва благодарение на придвижване на хранителните продукти през храносмилателния канал, смилането и разграждането им, всмукването на част от тях, както и на освобождаване на неупотребеното количество под формата на изпражнения.

Причини за болести на храносмилателната система

Заболяванията на храносмилателната система могат да бъдат от различно естество. Към някои от тях пациентите са предразположени по наследство, а други се придобиват. Причини за болезнените състояние могат да бъдат лошото качество на живот, липсата на хигиена, недохранването, липсата на разнообразна храна, приемането на алкохол, цигари и наркотични вещества.

Оказва се също така, че забързаното и напрегнато ежедневие, което поражда стрес, също може да бъде виновник за появата на подобни заболявания. Дори психичните напрежения също могат да станат причина за болести на храносмилателната система. Изследванията показват, че подобни заболявания могат да възникнат и след остри вирусни инфекции.

Стомах

Симптоми при болести на храносмилателната система

Разнородният произход на болестите на храносмилателната система обуславя тяхната разнообразна симптоматика. Най-често обаче болните се сблъскват със симптоми като гадене, повръщане, загуба на апетит, неприятен дъх, чувство за тежест в стомаха, промяна на вкус.

Признаци, подсказващи за наличие на заболяване от такова естество, са още болки в стомаха, киселини, парене по хода на хранопровода, честото и шумно оригване, обилно слюноотделяне, диария, кашлица, промяна на цвета на изпражненията и др.

Видове болести на храносмилателната система

Както разбрахме вече, заболяванията на храносмилателната система могат да бъдат много и най-различни, но сега ще разгледаме някои от по-известните:

Гастрит - представлява болест на стомашната лигавица, което се характеризира със симптоми като гадене, оригване и повръщане. Гастритът се получава вследствие на прием на медикаменти, дразнещи стомашната лигавица, стрес или неправилно хранене. Заболяването може да се окаже много опасно, ако не бъде диагностицирано навреме, ето защо още при първата поява на неговите симптоми трябва да се потърси лекарска помощ.

Язвена болест - това състояние може да засегне както стомаха, така и дванадесетопръстника. Язвената болест е дефект на стомашната или дуоденалната лигавица, който е налице, когато естествените защитни механизми на лигавицата са увредени. Язвената болест може да се прояви по различни начини и по тази причина специалистите съветват при най-малките стомашни проблеми, да бъдат направени изследвания.

Синдром на раздразненото дебело черво - хронично нарушение, при което се усещат коремни болки, промени в цвета на фекалната маса, спазми и др. Това заболяване е характерно за хората, навършили 20 години и е по-често срещано сред представителките на нежния пол.

Рак на стомаха - представлява злокачествено заболяване от епителен произход, което може да засегне различни области на стомаха. Проявява се с гадене, повръщане, болки, тежест, повишена температура, загуба на телесна маса, чувство за пълнота и др.

Заболявания на жлъчката - те се свързват с образуване на камъни в жлъчката. Тези състояния зачестяват с напредването на годините. Те могат да са причинени от диети, рязко покачване на телесната маса, стрес и др. Срещат се повече при жените.

Черен оман

Диагностициране на болести на храносмилателната система

За да се диагностицира заболяване на храносмилателната система, трябва да се извърши преглед от специалист. Лекарят разговаря с пациента за неговите оплаквания и в зависимост от тях назначава изследвания. Диагноза се поставя след гастроскопско изследване чрез ендоскоп, фекален тест, ендоехографско изследване и др.

Лечение на болести на храносмилателната система

Лечението на болестите на храносмилателната система зависят най-вече от характера на заболяването. В общия случай се назначава специална хранителна диета, включваща продукти, съдържащи много витамини и минерали.

Забранява се консумацията на кафе, чай, чесън, лук, черен пипер, газирани напитки, туршии, пържени храни, силни бульони и др. Възможно е предписване на хранителни добавки и медикаменти, които да подпомогнат възстановяването на стомашната лигавица. Забранява се употребата на алкохол, цигари и опиати.

Народна медицина при болести на храносмилателната система

Лекове срещу заболявания на храносмилателната система могат да се потърсят и в народната медицина. Според народните лечители такива заболявания могат да бъдат овладени или поне повлияни от отвари от жълт кантарион, черен оман, сладник, бял смил, широколист жиловлек, теснолист жиловлек, невен, пелин, бял равнец и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest