Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Заболявания на стомаха

Заболявания на стомаха

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k78
Болести на стомаха

Заболяванията на стомаха могат да бъдат злокачествени, хронични, следствие на възпаление, но и леки нарушения, които лесно могат да бъдат коригирани. Въпреки ясните симптоми при заболявания на стомаха, те могат да се установят само с диагностициране.

Видове заболявания на стомаха

- язва – това е рана по стените на стомаха, която в началото засяга само лигавицата, но след време пробива и мускулния слой. От язвата се предизвиква силно кръвотечение. Като резултат от язвата в стомаха се получава остро възпаление наречено перитонит. Нелекувана язвата прераства в рак;

- гастрит – възпаление на лигавицата на стомаха, което увеличава броя на кръвните клетки по стените на стомаха. Това предизвиква дразнене и може да доведе до появата на язва;

- гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) – това е нарушение на гастроинтестиналния тракт, засягащо долния езофагеален сфинктер, което го отслабва. Отслабеният сфинктер предизвиква гастроезофагеален рефлукс;

- карцином на стомаха (рак на стомаха) – това е злокачествено образувание на стомаха, засягаща най-вече мъжете между 50 и 70 години. При него се струпват клетки с епителен произход, а лечението зависи от стадия, в който е открита болестта;

- меласимилационен синдром - представлява нарушение на малдигестията и малабсорбцията. Малдигестия означава непълното и недостатъчно храносмилане, а малабсорбция - нарушение при абсорбацията на хранителните съставки;

Заболявания на стомаха

Причини за заболявания на стомаха

Причините за появява на язва на стомаха все още се проучват. Счита се обаче, че раната е резултат от липсата на баланс между агресивните и защитните вещества върху лигавицата на стомаха.

Към агресивните фактори спадат солната киселина, отделяна от стомаха, и жлъчните киселини, които могат да попаднат в стомаха чрез обратно връщане през дванадесетопръстника. Към защитните фактори спада муцинът, който се произвежда от клетки на лигавицата.

Инфекция с Helicobacter pylori е най-честият причинител на язвите. Заразяването с нея става чрез консумацията на замърсена храна или вода.

Приемът на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), като аспирин, диклофенак, индометацин, ибупрофен е втората по честота причина за поява на язва.

Гастритът се причинява от бактерии, които навлизат в стомаха в следствени на прекалена консумация на алкохол, определени храни и някои лекарства в това число и аспирин.

Консумацията на безалкохолни напитки, прекалената консумация на шоколад, пържени храни, кафе и алкохол са най-честите фактори, които водят до гастроезофагеална рефлуксна болест. Затлъстяването и бременността също могат да причинят заболяването.

Карциномът на стомаха най-често е резултат от генетичен фактор, въпреки че храненето също може да влияя на образуването на злокачествените клетки. Големите количества на алкохол, прекалено осолени храни или канцерогенни храни предизвикват появата на рак.

Меласимилационеният синдром често е резултат от недостатъчни панкреасните ензими или жлъчни киселини. Злоупотребата с някои медикаменти също може да предизвиква заболяването, а понякога то е само част от сериозно заболяване на тънките черва.

Симптоми при заболявания на стомаха

При язвата се появява силна болка в горната част на корема след приемане на храна, но е възможно и да има болки и без да е необходимо човек да се храни.

Стомашни проблеми

Паренето зад гръдната кост също чест и ранен симптом при язвена болест, а понякога на болния може да му се гади и да повръща.

Болки в стомаха се появяват и при гастроезофагеална рефлуксна болест. Остри болки се усещат и при гастрита, съпроводени с гадене.

Признаците за карцином на стомаха са загуба на тегло, отвращение към месо, гадене, чувство на тежест в горната част на корема, понижаване на работоспособността.

Хората, болни от меласимилационен синдром, се оплакват от загуба на тегло, загуба на мускулна маса, слабост и отоци.

Диагностициране при заболявания на стомаха

При прегледа лекарите назначава пълна кръвна картина, както и биорезонансна диагностика, която изследва хранителната непоносимост. При съмнение за рак се назначават ренгеново изследване и ендоскопско изследване с вземане на цитологичен материал.

За да се открие бактерията Helicobacter pylori се назначават фекален тест и дихателен тест. Провежда се още гастроскопията, при което с помощта на тънка тръбичка с камера се прави директен щателен оглед на лигавицата на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника.

Лечение при заболявания на стомаха

При диагносициране на конкретната болест на стомаха се назначава диета на болния, която трябва да намали киселините в стомаха. Заради това се забранява консумацията на шоколадови изделия и алкохол. Цялостният хранителен режим, които се предписва е индивидуален.

Назначава се медикаментозно лечение. При рак на стомаха се налага операция по отстраняване на образуванието, както и биорезонансна и озонова терапия.

При меласимилационен синдром лечението включва диета, биорезонансна, фитотепапия и озонова теарпия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest