Главоболие

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945522k
Главоболие

Главоболието представлява дискомфорт и болки в областта на главата и шията. Главоболието е изключително често срещан проблем и няма човек, който да не го е изпитвал.

Състоянието засяга хора от всички възрасти, а причините за възникването му са най-разнообразни. Класифицирани са над 220 вида главоболие, което е има различна продължителност и тежест. Възможно е главоболието да преминава за няколко минути и да е по-слабо или да трае часове и да причинява силни болки и дискомфорт.

Причини за главоболие

Обикновено главоболието е резултат от негативна реакция на организма към определени фактори от околната среда или дадено заболяване. Редица са причините, които могат да доведат до главоболие с различен характер и тежест.

Стресът и факторите на околната среда като лошо осветление, мръсен въздух са едни от най-честите причини за главоболие. Друга честа причина за главоболие е прием на медикаменти, които не са предписани от лекар. Възможно е освен главоболие да се наблюдават сърцебиене, гадене и повръщане.

Злоупотреба с алкохол много често предизвиква главоболие. Освен болка се наблюдава и гадене. Приемът на голямо количество алкохол причинява разширяване на кръвоносните съдове в мозъка.

Проблемите със зъбите причиняват силна и стрелкаща болка в областта на челюстите и главата. Възпаление на синусите предизвиква силна болка в носа и главоболие, което се засилва през деня.

Хормонални промени, най-честият от които е предменструалният синдром, много често предизвикват главоболие при жените. Провокиращият фактор тук е промяната в нивата на естрогените.

Почти всички хора, които имат високо кръвно налягане, страдат от главоболие. То протича и други симптоми като гадене, замайване, световъртежи. Болките в главата са тъпи и постоянни, стягат двете страни на главата, но най-често в тилната област. Възможно е главоболието да е много силно.

Мигрена

Когато главоболието е локализирано в областта на челото и е придружено със сълзене от очите и запушване на носа, най-често става въпрос за алергия.

Скритата анемия е другият провокатор на главоболие. При това състояние се наблюдава нисък хемоглобин, причинен от недостиг на витамин В12 и фолиева киселина и дефицит на желязо. Главоболието е много силно, трудно се повлиява от медикаменти.

Сред най-честите причини за главоболие е грипът или вирусни инфекции. Болката в главата е причинена от разширяване на кръвоносните съдове в областта, болният страда от общо неразположение и отпадналост.

Проблеми с очите, недостатъчен прием на храна почти винаги предизвикват главоболие. Дехидратацията също е провокиращ фактор. Когато загубата на течности достигне до 3% от телесната маса, се наблюдава силно главоболие и виене на свят.

Другите причини за главоболие са мозъчни тумори, черепни травми, инфекции, депресии, фобии, хипохондрия и др.

Видове главоболие

Класифицирани са много видове главоболие, но най-честите са мигрената и тензионното главоболие.

- Тензионното главоболие е познато още като стресогенно главоболие, което се проявява с болкови епизоди, които са с продължителност от минути до часове. Причините са влошено кръвоснабдяване и спазъм на околочерепните мускули. Болката е двустранна и се засилва при напрежение.

- Мигрената е често срещан проблем, който в повечето от половината случаи се дължи на наследственост. Тя протича с тежки пристъпи, които могат да траят дълги часове.

- Токсично главоболие – предизвикано е от злоупотреба с алкохол и отравяне с различни опасни вещества.

- Главоболие със съдов произход – причините за него са аневризми, мозъчен кръвоизлив, високо кръвно налягане.

- Главоболие с шиен произход – много често срещано е в наши дни. Породено от лоша позиция при работа с компютър и гледане на телевизия, както и при проблеми с гръбначния стълб.

Диагностициране на главоболие

Тъй като главоболието е проблем, с който всеки човек се сблъсква, а в повечето случаи причините не са опасни, невинаги трябва веднага да се търси лекарска помощ.

Когато обаче главоболието е изключително силно, появява се често и без конкретна причина, съпроводено е с гадене, повръщане, дезориентация и висока температура, трябва да се потърси лекарска помощ.

Тъй като главоболието само по себе си е симптом за нередност в организма, то започват да се търсят причините за него. Възможно е в хода на диагностичния процес да се назначат различни тестове и изследвания. Определянето на точната причина невинаги е лесна задача.

Лечение на главоболие

Лечение на главоболие

Лечението на главоболието зависи от конкретната причина, която го е предизвикала. Всеки човек може и сам да направи някои неща, с които да облекчи състоянието си. Необходимо е да се приемат достатъчност количество течности, да се намали кофеинът, тютюнопушенето и алкохолът.

Хубаво е да се избягват тежки и мазни храни, газирани напитки, сладки и пикантни храни. Не бива да се прекалява с медикаменти като аналгетици, защото те облекчават само лека и средна болка. Необходимо е да се намали стресът и да се увеличи времето, в което се спортува и релаксира. Хубаво е и да се намали времето, което се изкарва пред компютъра и телевизора, както и да се избягват потенциалните храни, които го провокират.

Масажите, йогата, гимнастиката и времето, прекарано в природата, подобряват цялостното състояние на организма и помагат за облекчаване на главоболието.

Народна медицина при главоболие

Когато главоболието не е причинено от сериозни състояния и заболяване, то на помощ могат да дойдат някои ароматни масла и билки. Чаят от лайка е изключително полезен и съдържа вещества, които отпускат тялото и намаляват болката.

Етерични масла от лавандула и мента, мащерка и розмарин също могат да помогнат за облекчаване на болките. Някои лечители смятат, че потапянето на краката в топла вода облекчава налягането на кръвоносните съдове. Добавете няколко капки от лавандула и мента за подсилване на ефекта. Маслата от мащерка и розмарин се втриват в челото и слепоочието.

Една от суперхраните – джинджифилът, помага при редица състояния, сред които и главоболието. Топлата запарка от джинджифил отпуска тялото и главата.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest