Освен че са много вкусни, доматите са и изключително полезни. В тях се съдържат много витамини, минерали и други важни за нашият организъм вещества. Освен всичко друго в доматите има високо съдържание на ябълчена, винена и лимонена киселина.
За да имаме по-голяма полза от доматите, трябва да ги обработим, преди да ги консумираме. В състава на домата влиза и един много силен антиоксидант, който се казва ликопен и който придава характерният червен цвят на домата.
Този антиоксидант се бори активно срещу рака, като пречи на мутацията на ДНК и делението на раковите клетки. В домата се съдържат още фруктоза, глюкоза, минерали като майнезий, йод, цинк, натрий, желязо, манган, витамин А, В2, В6, К, РР, Е и др. Хранителната стойност на доматите е следната. В 100 грама домати се съдържат:
- 93,9 мл вода;
- 0,76 г белтък;
- 0,06 г мазнини;
- 4,23 г въглехидрати;
- 17 калории;
Минерали и витамини в доматите:
- магнезий;
- йод;
- цинк;
- натрий;
- желязо;
- манган;
- витамин А;
- витамин В2;
- витамин В6;
- витамин К;
- витамин РР;
Това е причината да хапваме гозби с домати по-често. Винаги е добра идея да си приготвим доматена супа, пълнени доматки, сандвичи с доматчета или апетитни доматени салати.