Забрани при безсъние

Забрани при безсъние

Безсънието е проблем, който за мнозина може и да не звучи като чак толкова сериозно състояние, но всеки, сблъсквал се с него, знае, че то не бива да се подценява. Сама по себе си невъзможността за заспиване, или пък внезапното разбуждане преди да се е съмнало, се дължи на различни причини.

Това може да е употребата на кофеинови напитки, цигари, наркотични вещества. Нерядко причината за безсънието се крие в преяждането или в похапването на тежки храни и меса, непосредствено преди лягане. Състоянието ви може да е породено още от чести пътувания, смяна на обстановката, работа на смени, стрес, умора. В случаи че това е така, можете отново да си върнете съня, като вземете предвид някои просто правила:

Като за начало, отбягвайте да приемате шоколад и енергизиращи питиета няколко часа преди сън.

Когато вечерята, гледайте да не е след 20.00 часа. Забравете за обилните похапвания и се насочете към леки салати и супи.

Не стойте до късно вечер. Ако с месеци будувате, само за да гледате телевизия или да сърфирате в интернет, има шанс организмът ви да привикне към този режим и след това, дори да искате да си легнете по-рано, защото ви се налага ранно ставане, да не можете да заспите.

Не пийте алкохол през късните часове. Да, алкохолните напитки могат временно да замъглят съзнанието ви и да допринесат за по-лесното ви записване, но ефектът е временен. След това възможността да се събудите още преди първи петли е много голяма.

Не прекалявайте с цигарите. Според някои специалисти никотинът вреди на здравия сън, ето защо ако сте пушач, най-добре изпушете последната си цигара 3-4 часа преди да се отправите към спалнята.

Не се задълбочавайте в проблемите си. Опитайте се да се отърсите от своите лични преживявания, когато дойде време за сън. Ако забележите, че прекалено много се вълнувате, пийнете чай от маточина, пасифлора, лайка.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати