ezine.bg»Съвети»Полезна ли е соята за жени?

Полезна ли е соята за жени?

Полезна ли е соята за жени?

Соята е вид бобово растение, което предлага редица хранителни и вкусови качества. Съставът на соята е богат на микро и макро елементи, както и на витамини от групата B и C. От полезните микро и макро елементи можете да откриете калий, калций, фосфор, сяра, магнезий, цинк и желязо, мед, йод и други полезни вещества.

Произходът и ползите на соята представляват обект на задълбочени прочувания. Ефективността на бобовото растение е противоречива, но ето какви са най-широко разпространените факти за соята и дали тя е полезна за женския пол:

Ползи от соята

- Според редица проучвания от 20 век е установено, че соята действа благоприятно върху сърдечно-съдовата система и раковата заболеваемост. Резултатите сочат, че азиатските жени много по-рядко страдат от рак на гърдата и сърдечно-съдови болести, отколкото тези, които пребивават в Европа и Америка. Смята се, че причината се крие в завишената консумация на соеви продукти на територията на Азия.

- Соята оказва ползи на жените над 50-годишна възраст, като им помага с облекчаването на симптомите на менопауза. Соевите продукти намаляват изпотяването и интензитета на горещи вълни. Освен това, в тази възраст бобовото растение намалява рисковете от остеопороза и предотвратява развитието на сърдечно-съдови болести. Соята има благоприятен ефект върху пълноценното протичане на метаболитните процеси и спомага за лечението на неразположения в стомашно-чревния тракт.

Вреди от соята

Според някои научни спорове, соята се мята за опасна, тъй като се смята за потенциален стимулатор на някои видове рак. Това съмнение се поражда от съставката на соята – изофлавон, която имитира дейността на женския полов хормон – естрогенът. Въпреки това, в настоящия момент статистиките сочат значително по-нисък процент на жените, болни от рак, в азиатските региони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Admin
Admin
14.09.2022 13:42
ГМО соята май за никой не е полезна
0
0