За приготвянето на автентична сръбска плескавица са ви нужни качествено месо (задължително телешко), подправки и много, много мерак, твърдят майсторите на сръбската скара.
Но истината е, че рецептите за плескавици се различават в зависимост в коя част на Сърбия се прави ястието. Например в Лесковац, където всяка година се провежда фестивал на Лесковашката скара, плескавицата се приготвя не само от свинско, но и от телешко месо.
За приготвянето на сръбска плескавица се имползва не твърде сухо месо, за предпочитане е месото да е врат или от предната част на корема, може и плешката. Мляното месото трябва да се подправи със сол, черен пипер и други подправки. Често към сместа може да се добави и каймак.
Към каймата по традиция се добавят ситно нарязани кромид лук, люти чушки, кашкавал и др. След това продуктите се омесват много добре и се пекат на скара.
Ключов момент в приготвянето на плескавица е изпичането ѝ.
Плескавицата се пече на загрята на 250 градуса скара с дървени въглища. От високата температура месото се запечатва и всички сокове остават в него. Поднася се гарнитура по избор.
Още рецепти за приготвяне на плескавица можете да откриете при нас. Освен прословутата лесковашка плескавица, може да откриете рецепти за пилешка плескавица, биволска плескавица, както и пикантна плескавица с бекон.