Ezine.bg»Съвети»Как се прави сръбска плескавица?

Как се прави сръбска плескавица?

MarianeMariane
Джедай
143277
Как се прави сръбска плескавица?

За приготвянето на автентична сръбска плескавица са ви нужни качествено месо (задължително телешко), подправки и много, много мерак, твърдят майсторите на сръбската скара.

Но истината е, че рецептите за плескавици се различават в зависимост в коя част на Сърбия се прави ястието. Например в Лесковац, където всяка година се провежда фестивал на Лесковашката скара, плескавицата се приготвя не само от свинско, но и от телешко месо.

За приготвянето на сръбска плескавица се имползва не твърде сухо месо, за предпочитане е месото да е врат или от предната част на корема, може и плешката. Мляното месото трябва да се подправи със сол, черен пипер и други подправки. Често към сместа може да се добави и каймак.

Към каймата по традиция се добавят ситно нарязани кромид лук, люти чушки, кашкавал и др. След това продуктите се омесват много добре и се пекат на скара.

Ключов момент в приготвянето на плескавица е изпичането ѝ.

Плескавицата се пече на загрята на 250 градуса скара с дървени въглища. От високата температура месото се запечатва и всички сокове остават в него. Поднася се гарнитура по избор.

Още рецепти за приготвяне на плескавица можете да откриете при нас. Освен прословутата лесковашка плескавица, може да откриете рецепти за пилешка плескавица, биволска плескавица, както и пикантна плескавица с бекон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати