Ezine.bg»Съвети»Как да запазим букета по дълго

Как да запазим букета по дълго

Как да запазим букета по дълго

Основната причина цветята от букетите да увехнат бързо, е липсата на позната среда. Отрязаните стъбла са лишени от хранене, което се извършва чрез получаване на необходимите вещества от кореновата система, както и влага от почвата. Само водата във вазата не е достатъчна за пълноценен живот.

За да запазите цветята във вазата по-дълго, трябва често да сменяте водата. В този случай трябва да поставите букета на сянка, като избягвате слънчевата светлина. Какво още може да се направи?

Как да запазим букета по-дълго

Необходима е предварителна подготовка, така че цветята да стоят във водата дълго време. Първо, разглобете букета. Отрежете всяко стъбло с дължина около 1-2 см. Ъгълът на рязане съветваме да е 45-50°. След това потопете изрязаните части в хладка вода в задължително чиста ваза.

Първото и основно правило е да се използва висококачествена вода. Предпочита се дъждовна или разтопена. Ако няма къде да го вземете, тогава най-обикновена филтрирана ще свърши работа, но да се е утаила за няколко часа. За да омекотите водата, добавете малко лимонена киселина. Налейте толкова, че да стигне до средата на стъблата.

Препоръчително е да подрязвате леко долната част на стъблата редовно (1 път на ден). Чрез прясното изрязване растенията ще бъдат по-добре наситени с влага. Също така отстранете листата/иглите от дъното.

Какво да добавите към водата за да издържат цветята по-дълго?

За да могат цветята да стоят по-дълго, във водата се добавят специални консерванти. Повечето от средствата, които удължават живота на растенията, могат да бъдат намерени у дома:

- Активен въглен. Трябват ви само 2 таблетки. Превърнете ги на прах, изсипете във водата, изчакайте, докато се разтвори напълно;

- Водка или ракия. Букетът трябва да се постави в специален разтвор, приготвен от вода и алкохол. За 1 литър течност се нуждаете от 1-2 с.л. алкохол;

- Амониев хлорид. Достатъчно е да капнете 2-3 капки;

- Белина. Капнете 1-2 капки във водата;

- Ацетилсалицилова киселина. 1 таблетка на ваза ще бъде достатъчна. Първо я разтворете;

- Захар. Изсипете 2-3 с.л. захар (по възможност пудра), разбъркайте;

- Газирана напитка. По-добре е да е безцветен. На ваза трябва да сложите четвърт чаша.

Всяко лекарство за цветя, така че да стоят 100% за дълго време, изисква правилната дозировка. Спазвайте описаните по-горе пропорции и не прекалявайте с количеството на съставките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати