ezine.bg»Съвети»От колко години може да се вози дете отпред

От колко години може да се вози дете отпред

От колко години може да се вози дете отпред

От една възраст нататък вече поотрасналите деца искат да се чувстват и държат като възрастни и съответно да имитират тяхното поведение и действия. Един такъв пример е, когато детето ви започне да иска да се вози отпред в колата, за да се почувства голямо.

Много родители позволяват на съвсем малки деца да се возят отпред на къси разстояния, а някои дори и на по-дълги. Но това крие големи рискове и опасности най-вече за детето, дори то да е поставено отпред в детска седалка и вързано с колан. На задните седалки вероятността да пострада при евентуален пътен инцидент е много по-малка.

Също така, ако няма детска седалка, малкият ръст и килограми не позволяват на предпазния колан да обхване правилно детското тяло и да изпълни функциите си както трябва. Освен всичко децата нямат развито чувство на отговорност и често не преценяват кога могат да попречат на водача с действията си.

В крайна сметка, решението не е оставено на родителите.

От колко години и как може да се возят децата отпред в колата

Позволената възраст и начин са упоменати в Закона за движение по пътищата:

Чл. 133. (2) Превозването на деца до 12-годишна възраст е забранено на задната седалка на мотоциклет или мотопед и на предната седалка на лек автомобил, освен ако за детето е поставена допълнителна специална седалка.

Чл. 137б. (1) Системите за обезопасяване на деца в зависимост от теглото на децата, за които са предназначени, се класифицират в пет групи:

1. група 0 – за деца с тегло под 10 kg;

2. група 0+ – за деца с тегло под 13 kg;

3. група I – за деца с тегло между 9 и 18 kg;

4. група II – за деца с тегло между 15 и 25 kg;

5. група III – за деца с тегло между 22 и 36 kg.

(2) Системите за обезопасяване на деца се подразделят на два класа:

2. непълен клас, който представлява цялостна система за обезопасяване на деца и може да включва частично обезопасително устройство в комбинация с обезопасителен колан за възрастни, който обхваща тялото на детето или задържа устройството, в което детето е поставено.

Чл. 137в.

(2) За деца с ръст под 150 сантиметра, които пътуват в моторни превозни средства от категориите М1, N1, N2 и N3, оборудвани със системи за обезопасяване, се използват системи за обезопасяване на деца от пълния или непълния клас по смисъла на чл. 137б, ал. 2, съобразен с теглото на детето в съответствие с чл. 137б, ал. 1.

(3) В моторните превозни средства от категории M1, N1, N2 и N3, които не са оборудвани със системи за обезопасяване, не се допуска превозването на деца под тригодишна възраст, а децата на възраст три и повече години и с ръст под 150 сантиметра заемат седалка, която не е предна.

(5) Не се допуска превозването на деца в система за обезопасяване на деца, обърната в посока, обратна на нормалната посока на движение на превозното средство, когато тя е закрепена на пътническа седалка, с предно разположена въздушна възглавница, освен ако възглавницата не е деактивирана.

Вижте още:

- Защо детето не слуша;

- Как да накараме детето да говори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати