Червената леща е много полезна храна. Дали обаче е полезна за бременни жени, ще разберем в следващите редове. Лещата е богата на много микроелементи, а също така и на растителен протеин, който се смила лесно от организма. Някои от полезните свойства на червената леща са:
- Осигурява на тялото много важни микроелементи. Съдържа изключително много фолиева киселина;
- Дава усещане за ситост за по-дълго време;
- Дава на организма лесно смилаем растителен протеин;
- Подсилва нервната система и подпомага за по-дoбрата дейност на ума;
- Помага при анемия;
- Има много добър ефект върху сърдечно-съдовата система и редуцира холестерола;
- Фибрите, които се съдържат в лещата, ще изчистят токсините от тялото и ще премахнат запека.
Полезна ли е червената леща при бременност?
Тук отговорът е да, защото както споменахме по-горе, в червената леща се съдържа много фолиева киселина. При бременност червената леща трябва да се консумира на малки порции.
Ето и кои са ползите от консумацията на червена леща за бременните:
- Червената леща има много добър ефект върху плода. Това, че в червената леща се съдържа фолиева киселина помага да се избегне появата на някои дефекти при все още нероденото бебе като например аненцефалия, цепнатост на гръбначния стълб и др. Никотиновата киселина и цинкът, които се съдържат в лещата също имат благоприятно влияние върху плода;
- В червената леща се съдържа витамин В6, който е нужен на централната нервна система да се развие правилно. Ако този витамин липсва при бременна жена, се появява токсикоза и увеличена раздразнителност.
За да се възползвате от всички ползи на червената леща, приготвяйте по-често:
- лещена яхния.