Ezine.bg»Съвети»Кога се прави погача на бебе?

Кога се прави погача на бебе?

Кога се прави погача на бебе?
Снимка: Дони Ники

Погачата е един от най-красивите и светли поводи, които се асоциират с новия живот и раждането на детето.

Това е още християнски обичай, който представлява първият личен празник на новороденото. Самата традиция на погачата представлява ритуал за пречистване на майката и детето. Тогава родилката трябва да прочете специална молитва в църквата, с което спомага за пречистването на нея и нейната рожба.

Кога е прието да се извършва погачата и какво още трябва да знаете за нея:

Прието е, че погачата за бебе се извършва на 40-я ден от раждането.

Неслучайно поверията смятат, че преди изтичането на този период бебето не трябва да бъде показвано пред други хора или да бъде изкарвано навън.

Периодът на 40 дни се спазва, тъй като през него родилката се смята за нечиста. Когато се навършат заветните дни, тя следва да се пречисти чрез специална молитва.

След молитвата, честването на погачата за бебето настъпва. То се състои в лакомства, които са предназначени само за жени. Те, от своя страна, трябва също да носят сладки неща, с които да се почерпят майката и детето.

Прието е на погачата да се предлагат само сладки неща, както и орехи. Те се счупват по време на празника, за да се донесе сила и устойчивост на новороденото бебе.

Кулминацията на празника идва заедно с разчупването на сладката пита. Първоначално тя е покрита с бяла кърпа, а по време на ритуала се разчупва над новороденото. Орисниците, които държат кърпата, поднасят своите послания към малкото дете. Останалите гостенки на погачата получават парче от питата и оставят монети в кърпата.

Вижте и:

- Кога да покажем новородено бебе на външни хора;

- Как да подредим стаята на бебето;

- Как да разберем дали бебето е гладно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати