Какви болести лекува ендокринологът?

Какви болести лекува ендокринологът?

Ендокринологът е лекар, който изучава жлезите с вътрешна секреция в човешкия организъм, заболяванията, свързани с тях, както и методите за диагностика и лечението им.

На практика той изследва хормоналните проблеми и нарушения, свързани с работата на щитовидната и околощитовидните жлези, надбъбречните жлези, хипофизата,епифизата, панкреаса, тестисите, яйчниците и слюнчените жлези.

Всички тези жлези секретират хормони, които контролират основни жизнени процеси в организма като растеж, развитие, обмяна на веществата, размножаване и др.

Ендокринолозите лекуват множество заболявания на жлезите и обмяната на веществата като, като хиперинсулинизъм, различни тиреоидни и метаболитни патологии, всички заболявания на паращитовидните жлези, различни метаболитни костни заболявания.

Грижа на всеки ендокринолог е да лекува хипоталамо-хипофизо-надбъбречно-полова патология, надбъбречна патология, редки генетични заболявания, ендокринни хипертонии, енокринен стерилитет и др.

Едно от социално значимите заболявания, които ендокринолозите лекуват, е безвкусният диабет, който засяга все повече хора. Все повече хора са покосени от бялата болест и в момента дори се говори за пандемия от диабет.

Сред другите заболявания, които се лекуват от ендокринолозите, са болестите на щитовидната жлеза, които у на засягат все повече хора, основно представителки на нежния пол.

Сред най-разпространените заболявания на щитовидната жлеза, които се лекуват с помощта на ендокринолог, са възпалението на щитовидната жлеза, известно като тиреодит, хипофункцията на щитовидната жлеза - хипотиреоидизъм, хиперфункцията на щитовидната жлеза - хипертиреоидизъм, възлите на щитовидната жлеза и струма, на която у нас традиционно казваме гуша.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати