Какво се пие за отхрачване?

Какво се пие за отхрачване?

Кашлицата, колкото и да е неприятна за болния, е един от естествените механизми на тялото да се отърве от лепкавата слуз, която задръства белите дробове. Добре е лечението на кашлицата да започне още при първите симптоми на появата ѝ - сухота в гърлото, дрезгав глас или мъчително преглъщане.

Независимо дали става дума за вирусна или бактериална инфекция, в началото всяка кашлица е суха и дразнеща. Едва няколко дни по-късно тя започва да става дълбока и при кашляне от дробовете да се отделя слузест секрет.

Това е моментът, в който в лечението на болния трябва да се включат и средства за отхрачване.

Традиционната и народната медицина предлагат редица средства, които да се пият за отхрачване, за да се ускори оздравителният процес. Наред със сиропите за отхрачване, които се предлагат в аптеките, има и редица неконвенционални средства за отхрачване.

На първо място за отхрачване се пие по-голямо количество течности - за предпочитане чай или прясно изстискан сок по избор. Отлично действат чайовете от мента, лайка, корени от сладник, девисил и живовляк, подправени с мед.

За откашляне се пие топла алкална минерална вода. Консумират се на корем чайове от анасон, канела, мащерка или кимион.

Много ефикасно средство е подгрята бира. Дори и половин чаша от бирата е достатъчна, за да повлияе на кашлицата. По желание може да я смесите с мляко.

Едно от най-често приготвяните средства за отхрачване в домашни условия е сместа от лук и мед. Една глава лук се нарязва на ситно, част от нея се слага на дъното на буркан, отгоре се залива с мед. Продуктите се редуват до изчерпването им, след което бурканът се оставя на тъмно и хладно място за около 12 часа. От сместа се взима по 1 с.л. на всеки 2-4 часа.

Друго много ефикасно домашно средство за откашляне е сместта от зехтин, ракия и мед. Равни количества от тях се смесват и през целия ден се консумира но 1-2 с.л. Страхотен ефект имат смокините - независимо дали се приемат суров или се кипват в мляко, което после се изпива.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати