За да втаса маята, помещението трябва да е топло. Друго важно нещо е замесване на тестото, но то трябва да е с топла вода, в никакъв случай гореща или студена.
Маята се разтваря в малка част от топлата вода и се добавя 1 ч.л. захар, за да ускори ферментацията и малко брашно, по този начин ще втаса по-бързо. Оставя се да шупне, да се появят балончета. После се добавят и другите съставки и се замесва тесто.
Брашното и солта се слагат накрая, ако солта се прибави към маята няма да може да втаса хубаво. Тестото трябва да е меко и нелепнещо,ако е прекалено много брашното трудно ще втаса, ако е малко - също.
Поставя се в намаслена купа с капак и се оставя на топло. Ще разберете, че е втасало, когато е удвоило обема си. След това се премесва още веднъж и се оставя, когато отново удвои обема си е готово да се използва.
Друг вариант е втасването във фурната, то спестява време. В подходящ съд, например тенджера, предварително намаслена, се поставя тестото и отгоре се намазва с олио да не хваща кора. Слага се на средна скара и фурната се включва на около 30-40 градуса.
Ето и една рецепта за Пита с мая: брашно-около 1 кг, прясна мая-1/2 кубче, захар-1 с.л., олио-5 с.л., сол-1 ч.л., яйца-3 бр., топла вода за замесването
Приготвяне: С малко от водата, брашното и захарта се прави каша и се изчаква да шупне. След това се прибавят останалите продукти, като се остави само 1 жълтък за намазване отгоре. Меси се меко и нелепнещо тесто. Оставя се да втаса на топло.
После се късат топчета от тестото и се разтягат на фитил, който се навива на охлюв и се нарежда в намаслена тава или хартия за печене. Втасва около 40-50 минути. Пече се на 180 градуса до златист цвят. После се напръсква с малко вода и увива в кърпа.