Козунакът е символа на Великден, наред с нашарените яйца, а всеки знае, че хубав козунак е този, който е мек, пухкав и се отделя на конци.
Приготвянето на такова кулинарно съвършенство отнема почти цял ден, а в днешното забързано ежедневие това рядко е възможно.
Козунакът на конци обаче не винаги изисква толкова много време и свръхестествени способности. Макар че е в сферата на високото кулинарно майсторство, това творение може да се постигне бързо и лесно. Ето идеи за лесен козунак.
Опитайте тези лесни рецепти за заети домакини:
Козунак на конци без месене
Замесването на тестото за козунаци обикновено отнема много време. Съвременните технологии обаче може да направят така, че тази част от приготвянето да бъде поверена на машина и да превърне процеса в лесен козунак без месене. Успешната рецепта прави козунака също толкова пухкав и на конци, както и този, месен на ръка.
Като тайна съставка може да се използва плодова захар вместо обикновена. Плодовата захар е почти 2 пъти по-сладка от обикновената, освен това печивата с нея нямат същата тежест, която дава на тестото бялата захар. Така козунакът става въздушен и мек.
Необходими съставки:
- 600 грама брашно
- 10 грама суха мая
- 3 пакета ванилия
- 2 пакета ванилена захар
- 100 грама кристална фруктоза/плодова захар/
- 3 яйца
- 80 милилитра олио
- 200 милилитра прясно мляко
- Кората на един лимон
- 100 грама стафиди или нарязан шоколад
За намазване:
- 1 белтък
- 10 грама сусам
- 1 супена лъжица овесени ядки
Приготвяне:
Съставките за тестото се поставят в хлебопекарна и се замесва тестото с нея.
Вижда се, че още при месенето се отделят слоевете за конци. Тестото се разделя на части, правят се масури и се сплита. Намазва се, поръсва се с избраните съставки за поръсване и се поставя в тавичката за печене. След това се изпича по обичайния начин.
Козунак на конци с месене
За лесен козунак на конци може да се избере и по-традиционен начин, но отнемащ малко повече време.
Необходими продукти:
- 200 милилитра прясно мляко
- 5 яйца
- 200 грама захар + още захар за поръсване
- 200 грама масло
- 2 пакета ванилия
- 1 кубче прясна мая
- 1 жълтък за намазване
- 600 грама брашно
Приготвяне:
Маята се разтваря в млякото да шупне. Отделно се разбиват яйцата със захарта. Брашното се пресява и се прави кладенче. Една по една се добавят съставките като от маслото се слага половината и се замесва меко тесто. Оставя се да удвои обема си.
Когато втаса, се добавя другата половина от маслото. Разделя се на части, правят се масури и се сплитат на плитка. Сплетеният домашен козунак се намазва с жълтъка за намазване и се пече по обичайния начин. Накрая се поръсва със захар.
Вижте още идеи за козунак на конци и вкусни козунаци без яйца.