За какво служат сливиците?

За какво служат сливиците?
Снимка: ezine.bg
17.10.2015

Сливиците се намират от двете страни на гърлото в малки джобчета. Те са част от лимфната система и имат предимно защитна функция, както и служат за укрепване на имунната система. Изградени са от лимфоидна тъкан с лимфоцити, които от своя страна произвеждат антитела.

Най-важната функция на сливиците е да служат като важна преграда срещу проникване на много инфекции. Тази им функция се определя от мястото им – първи те срещат вирусите и бактериите. Поради тази причина и много често възпаляват, особено в детска възраст, докато имунетът още укрепва.

Възпалените сливици се зачервяват и уголемяват, появяват се налепи върху тях, дишането става много затруднено, а гърлото е болезнено. Когато детето страда често от възпалени сливици веднага изниква въпросът дали не е по-добре да се премахнат.

Според някои не бива да се махат, а според други хора премахването им трябва да става в най-ранна детска възраст, за да се избегне възпаляването им на по-късен етап. Заболяванията, свързани с болните сливици, изискват и прием на силни антибиотици, което също е довод на привържениците на премахването на сливиците.

Твърде честото възпаление на сливиците е признак, че те вече не могат да изпълняват своите предпазни функции и даже пречат на организма. Сериозното възпаление на сливиците крие и риск от други заболявания, затова в тези случаи най-добре е да се премахнат.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари