Какво е щитовидна жлеза?

Какво е щитовидна жлеза?
Снимка: ezine.bg

Щитовидната жлеза е малка жлеза, която се намира в предния дял на шията. Тя тежи едва 25 г, но е изключително важна, защото контролира редица важни процеси в тялото. Главната функция на щитовидната жлеза е да произвежда хормони, които оказват съществено влияние върху растежа, метаболизма и развитието.

Хормоните, които щитовидната жлеза произвежда, съдържат йод. Ако в храната или водата, които приема човек, не се съдържа достатъчно йод, щитовидната жлеза увеличава своите размери. Различни са причините за заболявания на щитовидната жлеза, но когато в нея има нередност, цялото тяло страда. Когато жлезата произвежда по-малко количество хормони, състоянието е познато като хипотиреоидизъм, а когато са повече – хипертиреоидизъм.

Жените страдат много по-често от проблеми с щитовидната жлеза. Сред най-честите причини за проблеми са нездравословно хранене, повишен радиационен фон, стрес и негативни емоции, замърсена околна среда, хронични възпаления. Влияние оказват и недостиг на селен и витамин D, както и генетичното предразположение. Нарушенията се откриват трудно, защото засегнатата жена много често отдава проблемите си на умора и стрес.

Затова само лекар може да диагностицира проблема. За да се предпазите от проблеми с тази малка, но много важна жлеза, трябва да живеете здравословно, да избягвате стреса и претоварването. Почивката и редовната физическа активност, релаксацията и хубавата храна са предпоставка за добро здраве.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати