Съставът на лука и лимона е такъв, че консумацията по отделно или заедно облекчава състоянието на редица заболявания като настинка, кашлица, бактериални инфекции и други респираторни проблеми.
Здравословните ползи на лука са познати от много векове и са прилагани при хора с липса на апетит или с атеросклероза. А благодарение на изобилието от антиоксиданти в него той успява успешно да се бори с вредните за организма свободни радикали.
Богат на витамини, минерали, хранителни вещества и различни органични съединения, лукът участва активно в детоксикацията на организма.
Лимонът, от своя страна, е също много богат на антиоксиданти. Благодарение на своите качества той защитава тялото от болестотворни организми, пречиствайки го от токсините.
И събирайки лук и лимон в комбинация, се получава мощна симбиоза, която освобождава организма от токсините и заедно с това го предпазва и от сърдечно-съдови заболявания.
Съществува една чудодейна тибетска рецепта, която помага на тялото да се отърве от излишните и вредни за него отровни вещества.
Нужни са 300 грама лук и 1 килограм лимони, които се нарязват на ситно и се поставят в съд с приблизително 1.5 литра вода. Сместа се оставя да заври заедно със лечебните съставки за близо 15 минути. Това време е необходимо и достатъчно, за да могат лукът и лимонът да предадат лечебните си съставки на водата.
Така приготвената енергизираща напитка е желателно да се консумира всяка сутрин на гладно в продължение на поне 25 дни. След това се пропуска за десетина дни и отново се започва с пиенето на отварата.
Богатството на полезни съставки и в двата продукта ги прави незаменими и ценни за здравето на човека. Те подпомагат имунната защита на човека, подобряват функционирането на отделните системи в човешкият организъм.
И пречиствайки го от токсините, те го предпазват от развитие на мозъчен удар, инфаркт, артрит, различни болести на дихателната система. Също важни и за здравето на очите, за отделителната система и безброй други състояния.